CHP'li Kara'dan 'Furkan Apartmanı' açıklaması

CHP Hatay Milletvekili Kara, 6 Şubat Depremleri'nde yıkılan Furkan Apartmanı'na ilişkin davaya yönelik açıklamasında, 'Müşteki olan kayıp yakınları görmezden gelinmektedir' dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Furkan Apartmanı ve diğer deprem davaları hakkında basın açıklaması yaptı. 

Açıklamasında Antep’in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı’nın depremde, ilçede yıkılan tek bina olduğuna dikkat çeken Kara, “Gaziantep’e bağlı Nizip ilçemizde, 6 Şubat Depremleri sırasında yıkılan tek bina Furkan Apartmanı idi. Bu binadaki 51 yurttaşımız hayatını kaybetti. Kayıp yakınlarının açtığı davada 6’ıncı duruşma mayıs ayında görüldü. Davada, an itibarıyla, tutuklu tek bir sanık yok. Furkan Apartmanı davası, bu yönüyle, yaşadığımız sayısız adaletsizlik örneklerinden sadece bir tanesi. Kayıp yakınlarımızın birtakım talepleri var. Biz de bu talepleri savunmayı ve dile getirmeyi bir görev kabul ediyoruz: Binanın inşa edilmesine izin veren, denetimlerdeki kusurları yok sayan, dolayısıyla binanın yıkılmasında payı olan kamu görevlileri de hakim karşısına çıkarılmalıdır. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden akademisyenlerin hazırladığı bilirkişi raporu ortadadır: Statik proje müellifi, yapım sorumlusu müteahhit, fenni mesul, şantiye şefi, teknik uygulama sorumlusu ve belediyedeki proje kontrol sorumluları asli sorumlulardır. Ancak mahkemenin iç işleyişi bile adaleti sağlamaktan uzaktır: Duruşmalarda sanıklara daha fazla söz hakkı verilmekte, müşteki olan kayıp yakınları görmezden gelinmektedir. Firari sanıklar için 'tutuklanmama güvencesi' istenmesini hiçbir şekilde açıklayamıyoruz” diye konuştu.

'BİRTAKIM DELİL KARARTMA GİRİŞİMLERİ, DURUŞMA SALONLARINDAKİ PAZARLIKLAR ADALETİN TERAZİSİNİ ŞAŞIRTMAMALI'

Dava sürecinde teknik inceleme başta olmak üzere pek çok sorun yaşandığını vurgulayan Kara, “Bilirkişi heyetleri yeni ve detaylı incelemeler yapmak yerine, birbirini tekrarlayan, davayı ileriye taşımayan raporlar hazırlamaktadır. Oysa binada kolon kesme, statik ve mimari projelerin uyumsuzluğu, kaçak kat çıkma gibi usulsüzlüklerin varlığı ortadadır. Birtakım delil karartma girişimleri, duruşma salonlarındaki pazarlıklar adaletin terazisini şaşırtmamalı. Furkan Apartmanı davasında çıkacak karar, tüm deprem davaları için emsal teşkil edecektir. Mahkeme, vereceği kararla ya toplumumuzun vicdanında mahkum edilecek ya da sorumluların cezalandırılması konusunda tüm kayıp yakınlarına cesaret verecektir. Biz de bu amaçla, Furkan Apartmanı davası dahil olmak üzere, tüm deprem davalarının takipçisi olacağız” dedi.