CHP'li Kasap: 5 dakika arayla randevu sağlıkta şiddeti artıracak

CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap, hekimlerin bir hastaya 5 dakika ayırabilmesi uygulaması için, “Sağlık Bakanlığının 5 dakika gibi bir süreyi öngörmesi sağlıkta şiddet vakalarını arttıracak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde; Türkiye’deki hekimlerin çalışma koşullarına dikkat çekti. Kasap, bir hekimin bir hastaya 5 dakika ayırabildiğini ve günde 90 hastaya bakmak zorunda kaldığını belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yaşanan salgın süreci sağlık çalışanlarını çok yıprattı. Hal böyle iken, bir de üstüne muayene sürelerini 5 dakikaya indirmek, hekimlerin günde 90’dan fazla hasta bakmasını istemek hem hastaya hem de hekimlerimize karşı yapılabilecek en büyük kötülüktür. Dünya Sağlık Örgütü muayene süresini 20 dakika olarak belirlerken, Sağlık Bakanlığı’nın 5 dakika gibi bir süreyi öngörmesi hem sağlıkta şiddet vakalarını arttıracak hem hekimlerimizin mesleki tatmin duygusunu zedeleyecek, hem de hastalarımızın yeterli tanı ve tedavisinin yapılamamasına yol açacak. Sağlık Bakanlığı bu uygulamadan derhal vazgeçip, sağlık çalışanlarımızın iş yükünü hafifleterek bilimsel gereklere uygun Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü çerçevede gerekli önlemleri alarak hekimlerimizin ve hastalarımızın mağdur edilmemesini sağlamalı. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, bu konuda kamuoyunu aydınlatmalı ve hekimlerimizin ve hastalarımızın haklarını korumalıdır.”

'BAKANLIK NEDEN BÖYLE BİR UYGULAMA İSTİYOR?'

Kasap, söz konusu çalışma koşullarında sağlıkta şiddetin artacağına dikkat çekip; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya su soruları yöneltti:

* Hasta ve hekim ilişkilerine zarar veren bu uygulama sonucunda sağlıkta şiddetin artacağı, hekimlerin mesleklerine aidiyet ve mesleki tatmin duygusunun zedeleneceği, ayrıca hastaların yeterli tanı ve tedavisinin yapılamayacağı göz önünde bulundurulduğunda Bakanlığınız neden böyle bir uygulamayı istemektedir?

* Hastaya yapılacak muayene işleminin kayıt, anamnez, hazırlık, fizik muayene, gerektiğinde tetkik istemi, tetkiklerin ve tedavinin düzenlenmesi gibi aşamalar göz önüne alındığında; 5 dakikalık muayene sürelerinin yeterli bir değerlendirme yapılmasına uygun olmayacağı ve kaçınılmaz olarak özen eksikliği ve tıbbi uygulama hatalarına yol açacağı, hekimler tarafından etkili bir muayene ve tedavinin gerçekleştirilemeyeceği ortadayken Bakanlık olarak böyle bir uygulamayı tercih etmenizin sebebi nedir?

DSÖ 20 DAKİKA ÖNERİYOR

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) muayene süresini 20 dakika olarak önerirken Bakanlığınız neden 5 dakikada ısrar etmekte bunu hangi bilimsel gerekçelerle açıklamaktadır?

* Türk Tabipleri Birliğinin de dikkat çektiği bu uygulamadan hekimlerin ve hastaların mağdur edilememesinin sağlanması için Bakanlık olarak ne yapacaksınız? (ANKA)