CHP'li Kaya, turizm bölgeleri için kaynak önerilerini anlattı

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, turizm bölgelerinin yetersiz kalan bütçelerine karşı oluşturulabilecekler kaynaklar için önerilerde bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında başta Antalya olmak üzere turizm bölgeleri için kaynak tavsiyelerinde bulundu.

Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Konaklama vergisi, KDV hariç turizm işletmelerinin belirlediği konaklama bedelinden yüzde 2 oranında alınan bir vergi. 8-10 milyar lira civarındaki bu vergi doğrudan hazineye aktarılmakta. Bu gelir yazlık, kışlık nüfus farklarını dikkate alarak illere pay edilmediğinden turizm merkezlerimiz kendilerini yaz dönemi yetmeyen bütçeyle hizmet sunmaya çalışıyorlar. Örneğin, Antalya da 2,7 milyonluk nüfusuyla merkezi bütçeden pay almaktadır. Oysaki Antalya'mızın nüfusu turizm sezonunda 7-8 katına çıkmaktadır. Özellikle nüfusun arttığı dönemlerde belediyeler hizmet ve yatırım konularında bütçe açısından zorlanmaktadırlar. Dolayısıyla bu konunun çözümü için söz konusu verginin hazineye devredilmek yerine alındığı şehrin altyapı yatırımları ve kalkınma projeleri için kullanılmasını sağlamak amacıyla yerel yönetimlere aktarılması gerekmektedir. Antalya'dan örnek vermeye devam ediyorum. Yaklaşık 150 milyon dolarlık bir kaynaktan bahsediyoruz. Yani bu kaynak aktarılmış olsaydı bugün Antalya'mızın biz otoyol projelerini, olmayan demir yolu ağını konuşmamış olacaktık. Eğer bu kaynak aktarılmış olsaydı mevcut turizm bölgelerimizin yaşadığı birçok sorun çoktan çözülmüş olacaktı.”