CHP'li Kılıç: 'Ben soyadımı değiştiriyorum, Cahit Özkan değiştirmiyor'

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, 9. Yargı Paketi'nin görüşüldüğü komisyonda söz aldı. Teklifi eleştiren Kılıç, "Konuşulan kadının soyadı, karar vericiler erkek' diye konuştu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 9. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonu’nda sabaha karşı kabul edildi. Muhalefet partilerinin kadın milletvekillerinin yoğun itirazlarına karşı kabul edilen pakete göre, kadınlar evlendikten sonra kendi soyadlarını ancak eşlerinin soyadı ile birlikte kullanabilecek.

Komisyon görüşmeleri esnasında söz alan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, söz konusu düzenlemeye tepki gösterdi. 

'KONUŞULAN KADININ SOYADI, KARAR VERİCİLER ERKEK'

Konunun kadınları ilgilendirmesine rağmen erkekler tarafından görüşülüyor olmasına tepki gösteren Kılıç, "Konuşulan kadının soyadı, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluyla bu kararı aldıran kadınlar, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının almasına yol açan kadınlar, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın ardından kendi soyadını kullanmak iç in gidip Nüfus Müdürlüklerine sıra bekleyen kadınlar ama gelip bakarsanız ki karar vericiler sonuçta erkekler, hatta bu sunumu yapan bile bir erkek. Yaman bir çelişki bu konu” diye konuştu.

'BUNLAR ÇOK CİNSİYETÇİ İFADELER, 'KIZLIK SOYADI' NEDİR?'

Komisyondaki bazı vekillerin cinsiyetçi "kızlık soyadı" ifadelerine tepki gösteren Kılıç, "Bunlar çok cinsiyetçi ifadeler, ‘kızlık soyadı’ nedir? Böyle bir cinsiyetçi söylem olabilir mi? ‘Kızlık soyadı’ değil, ‘ilk soyadı’ olabilir ya da başka bir ifade kullanılabilir” dedi. 

'BEN SOYADIMI DEĞİŞTİRİYORUM, CAHİT ÖZKAN DEĞİŞTİRMİYOR'

Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim soyadım Erdan Kılıç; Erdan benim ilk soyadım, babamdan gelen soyadım. Evlenmeye karar verdim eşimin soyadı Kılıç. O zaman 5-6 yıllık avukatım, CHP’de siyaset yapıyorum. Avukatlık ve siyaset çevresi beni ‘Erdan’ diye tanıyor. Dedim ki: ‘Erdan Kılıç’ olarak kullanayım. Ben bunu yaşıyorum, hissediyorum düşünüyorum. Ama mesela Cahit Özkan da avukat ama evlendikten sonra bunu düşünmek zorunda değil. O zorunda değil de ben niye düşünmek zorundayım? Bu değil mi eşitsizlik?"

'EŞİMİN HEMŞEHRİSİ OLMAK ZORUNDA MIYIM?'

Paketteki kütük düzenlemesini de eleştiren Kılıç, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "Kütük meselesi de gündemimizde. Ya ben eşimin hemşehrisi olmak zorunda mıyım? Zorunda değilim. Ben evlenirken soyadım değişiyor, kütüğüm değişiyor. Kaçıncı yüzyıldayız? T.C. numarası var, bir tuşa basıyorsunuz, soyağacınız çıkıyor. Ben hemşehrisi olmak zorunda mıyım eşimin? Ben eşit olmak istiyorum, bütün mücadelemiz de bu. Ülkede kadınların bir sürü sorunu varken, kadın yoksulluğu, kadın cinayetleri ve bu yargı paketi de geçecekken neden bu yargı paketinin üstünde sadece kadın soyadı üzerinde Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak bu maddeyi getirip ülkenin gündemine yine kadınları koydunuz? Bunun kime faydası var?"