CHP'li Mühip Kanko: AK Parti öğretmenleri itibarsızlaştırdı

AK Parti iktidarları döneminde öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığını belirten CHP Milletvekili Mühip Kanko, "Öğretmenler asgari şartların altında yaşıyor ve mevsimlik işçi gibi çalışıyorlar" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nu eleştirdi. Kanko, hükümetin öğretmenlerin ve sendikaların sesine kulak vermediğini, öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığını ve ekonomik şartlarının yetersiz olduğunu vurguladı.

Kanko, "400 metre ileride öğretmenler ve sendikalar bu yasanın çıkmaması için günlerdir eylem yapıyorlar ama hiç kimse bu öğretmenleri dinlemiyor ve duymuyor. Komisyon görüşmelerinde 11 sendika karşı duruşlarını gösterdi ama maalesef hükümet bu yasayı çıkarma konusunda çok kararlı görünüyor" diye konuştu.

AK Parti iktidarları döneminde öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığını belirten Kanko, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir" sözünü hatırlattı. Kanko, "Atatürk bunu demiş ama 22 yıllık AK Parti iktidarları döneminde maalesef öğretmenlik mesleği gittikçe itibarsız duruma getirilmiştir. Öğretmenler asgari şartların altında yaşıyor ve mevsimlik işçi gibi çalışıyorlar" dedi.

Kanko, bugüne kadar 9 Millî Eğitim Bakanı değiştiğini ve bu bakanların eğitime dair sorunları çözmekte yetersiz kaldığını belirtti. Kanko, "Bazı bakanlarımız, atanmayan öğretmenlere seslenirken 'Ya, biz mühendisleri de atamıyoruz, sizin kadar ağlamıyorlar' diyor. Başka bir bakan ise 'Atadığımız öğretmenler gitmezlerse terör örgütünün atadıkları gelir' diyor. Bir diğeri ise 'AK Parti’ye vereceğiniz oy kıyamet günü kurtuluşunuz olacaktır' diyor. İşte bugün eğitimin deforme olmasına neden olan kişiler bu Millî Eğitim bakanlarıdır" dedi.

'ÖZEL OKULLARDAKİ ÖĞRETMENLER ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR'

Kanko, özel okullarda çalışan öğretmenlerin asgari ücretle çalışmak zorunda kaldığını ve yaz aylarında mevsimlik işçi gibi çalışmak zorunda olduklarını belirtti. "Özellikle bakıyoruz, öğrenci başına 500 bin lira, 1 milyon lira hesap çıkaran özel okullarda çalışan öğretmenler hala asgari ücretle çalışmak zorunda kalıyorlar ama ne yapıyorlar? Yaz mevsimlerinde, özellikle tatil dönemlerindeyse, çıkıp sanki mevsimlik işçiymiş gibi garsonluk, pazarcılık yapıyorlar" dedi.

Ayrıca, eğitimde ciddi güvenlik sorunları olduğunu belirten Kanko, okullarda öğretmenlere yönelik şiddetin arttığını ve hükümetin bu konuda yeterli önlem almadığını söyledi. "Son günlerde çok görüyoruz, bazı okullarda öğrenciler ve veliler ellerine silah alarak bir okula giriyorlar ve öğretmenlere şiddet uyguluyorlar. Fakat buradan hiçbir ceza almadıkları için bu şiddet, özendirici duruma geliyor" dedi.

Kanko, 15 Temmuz darbe girişiminin cemaatlere ve tarikatlara teslim edilen eğitim sistemi nedeniyle yaşandığını hatırlatarak, bu yasa teklifiyle yine tarikatların ve cemaatlerin ön plana çıkacağını söyledi. "Yani yazdığınız destana eğer inanmak istiyorsanız, sekiz yıl sonra getirdiğiniz bu yasa teklifinde bunları göz önüne alarak bu yasa teklifini geri çekmenizi öneriyorum" dedi.