CHP'li Murat Çan: İktidar fındık üreticimizi bu hasat sezonu da kaderine terk etti

Terme'de fındık üreticileriyle bir araya gelen CHP Milletvekili Murat Çan, "Görülen o ki fındık üreticimiz bu hasat sezonunda da iktidar tarafından kaderine terk edildi. Hem de her anlamda" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve partisinin Terme İlçe Başkanı Mustafa Kökduman ile birlikte Terme’nin Akçaykaracalı mahallesinde fındık üreticileriyle bir araya geldi, üreticilerin talep ve sorunlarını dinledi.

Fındık bahçesinde gerçekleşen buluşmada üreticiler, TMO’nun geçen yıl verdiği fiyattan dolayı zarar ettiklerini belirterek bu yıl destekleme alım fiyatının 160 liranın altında olmaması gerektiğini aksi taktirde zarar edeceklerini ifade ettiler. Her fındık hasadı döneminde, emeklerinin çalındığını ifade eden üreticiler “Çektiğimiz eziyete değmiyor. Yevmiyeler, patoz, ilaç, gübre, temizleme masrafı katlandıkça katlandı. Elimize geçen para, yaptığımız masrafı karşılamaya yetmez oldu” dedi.

CHP Samsun Milletvekili Çan, “Görülen o ki fındık üreticimiz bu hasat sezonunda da iktidar tarafından kaderine terk edildi. Hem de her anlamda! Şu anda içinde olduğumuz bu fındık bahçesinde bile, fındık çotanaklarının içi kahverengi kokarca larvalarıyla dolu. Hala ağaçların dallarının üzerinde kahverengi kokarcalar geziyor. Üreticimize ‘başının çaresine bak’ denilmiş. Diğer bir sorun, bu coğrafya aşırı yağışlar nedeniyle sel ve su baskınlarına maruz kalan bir bölge. Sel ve taşkın önleme projeleri bir türlü hayata geçirilmiyor ve ürün heba oluyor. Tüm bu olumsuzluklar, fındıkta rekoltenin düşmesine neden olacak. Üreticimiz kaybedecek, ülkemiz kaybedecek. Geçen yılın ürünü bugünlerde 120 liraya satılıyor, yeni ürün toplanmak üzere ancak hükümet hala bir fiyat açıklayamadı. Üreticimizin beklentisini karşılayacak ve ülkemizin ekonomisine de fayda sağlayacak makul bir fiyat bir an önce açıklanmalı ve piyasa manipülasyonlarının önü alınmalıdır. Partimiz, genel başkanımız aylardır fındık konusunu dile getiriyor. Belki bir miting de yapılacak bu bölgede. İnşallah, bu sene, o sene olsun ve üreticimizin hakkını alabildiği, mağduriyetinin giderildiği bir yıl olsun.”