CHP’li Murat Emir: Çiftçinin tokadı sert olur, buradan uyarıyoruz

CHP'li Murat Emir, "Maliyetinin bile altında rakamla çiftçiyi böylesine zor duruma sokmak ancak AKP'nin yapabileceği vicdansız bir uygulamadır. Çiftçinin tokadı sert olur, buradan uyarıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında hububat alım fiyatlarıyla bayramın çiftçimize iyice zehir olduğuna işaret etti. Murat Emir, “Maliyetinin bile altında bir rakamla çiftçiyi böylesine zor bir duruma sokmak ancak AKP'nin yapabileceği ve vicdansız bir uygulamadır. Akıllarını başlarına alsınlar, çiftçinin sesine kulak versinler ve hiç olmazsa maliyeti karşılayan, hiç olmazsa enflasyona yaklaşan bir artışı yapsınlar. Çiftçinin tokadı sert olur, buradan uyarıyoruz” diye konuştu.

CHP’li Emir, basın toplantısında şunları söyledi:

“Çiftçimiz ithalat baskısı altında ağır girdi maliyetleriyle boğuşurken, bir yandan gübre, mazot, tohum fiyatları astronomik olarak artarken, gözü Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklayacağı fiyatlardaydı ama maalesef bu kez de umduğunu bulamadı. Bu kez açıkladıkları fiyatlar, geçen yıllardaki fiyatları dahi arattı. Çünkü AKP iktidarı tarımı unutmuş durumda, çiftçiyi kaderine terk etmiş durumda, üretimi önemsemiyor; varsa kıt kanaat kaynaklarımız onları da ithalatla harcamaya peşinde. Ekmeklik buğday fiyatları açıklandı, 9,25 lira, desteklerle beraber 11 liraya geliyor. Geçen yıl açıkladıkları 8,25 lira; 8.25 liradan 11 liraya geldi, yani yüzde 12 arttı. Peki, bu arada enflasyon ne kadardı? Yüzde 75. Bu arada mazot ne kadar arttı diye baktık: 21.5 liradan 39.28 liraya gelmiş, iki katına çıkmış mazot. Gübre fiyatlarını hiç söylemiyorum.”

Resmi enflasyonun yüzde 75 olduğunu anımsatan CHP’li Emir, şunları kaydetti:

“Buğday fiyatını arttıra arttıra yüzde 12 artırıyorlar. Bu namertliktir, bu vicdansızlıktır, bu çiftçiyi kaderine terk etmektir, bu Türkiye'yi iyice dış bağımlısı yapmaktır ve Türkiye'yi yakın bir zamanda kıtlık, açlık tehlikesiyle baş başa bırakan bir sorumsuzluktur. Buradan iktidara sesleniyoruz: Bir an evvel kendilerine gelsinler. Çiftçiyi böylesine horlayan bir fiyatla yola devam etmeleri mümkün değil ve en azından maliyetleri karşılayacak bir fiyat açıklasınlar. Ziraat Mühendisleri Odası, bir kilo buğdayın fiyatının maliyetinin 10,89 liraya geldiğini söylüyor. Maliyetinin bile altında bir rakamla çiftçiyi böylesine zor bir duruma sokmak ancak AKP'nin yapabileceği ve vicdansız bir uygulamadır. Akıllarını başlarına alsınlar, çiftçinin sesine kulak versinler ve hiç olmazsa maliyeti karşılayan, hiç olmazsa enflasyona yaklaşan bir artışı yapsınlar.”

Yalnızca geçen yıldan bu yana vatandaşların temel gıda maddesi olan ekmeğin 6,5 liradan 10 liraya çıktığını kaydeden CHP’li Emir, şunları kaydetti:

“Madem siz ekmeği 6,5 liradan 10 liraya çıkardınız da o zaman buğdayı niye 8,25 liradan 11 liraya çıkarıyorsunuz? Buğday üreticisinin, çiftçinin suçu ne? Bir an evvel bu yanlıştan dönsünler. Arpa fiyatları yine aynı şekilde; 7,25 liraya çıkartmışlar; daha kötü, yüzde 3 artış var. Yüzde 3... Türkiye'de yüzde 3 artan ne var? Türkiye'de yüzde 100'ün altında artmayan ne kaldı? Ve dönüp de arpa üreticisine "sana geçen yılki fiyattan yüzde 3 artış yapacağız, 7 lirayı 7.25 lira yapacağız" demek alay etmektir. Çiftçinin tokadı sert olur, buradan uyarıyoruz.

'CUMA GÜNÜ ÇİFTÇİLERİMİZİN SESİNE SES KATACAĞIZ'

Biz cuma günü Tekirdağ'da Buğday Mitingimizi gerçekleştireceğiz; çiftçilerimiz, köylülerimiz, tarlaya terini akıtan emekçilerimizle bu tahıl fiyatlarını protesto etmek üzere alanlarda olacağız. Tekirdağ Meydanında saat 15.00'te Sayın Genel Başkanımızın öncülüğünde cuma günü çiftçilerimizin sesine ses katacağız, seslerine ses olacağız ve bu insanlık dışı, bu kabul edilemez, bu vicdansız taban fiyatı protesto edeceğiz ve bir kez daha iktidara uyanacağız. Bilsinler ki çiftçimizin yanındayız ve asla da yanında olmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Etiketler murat emir chp