CHP'li Özcan: Üretici fındıktan uzaklaşıyor, acil önlem alınmalı

CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, "Gübre fiyatları, her geçen gün artmaya devam ediyor. Mazot, 50 liraya dayandı. Üretici, fındıktan uzaklaşıyor. Artık acil önlem alınmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu üyesi Talih Özcan, fındık sezonu yaklaşırken fındık üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Özcan, fındıkta kırmızı alarmın çalmaya başladığını söyledi.

Özcan, fındığın 15 ilde 500 binden fazla üreticinin, aileleriyle birlikte milyonlarca insanımızın temel geçim kaynağı olduğunu belirtti. Ancak, özellikle son 10 yılda fındık üretiminde çok ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Özcan şöyle devam etti:

“Geçmişte, fındık ihracatı rakamı yılda yaklaşık 2 milyar dolardı. Bugün, bu rakam 2 milyar doların altına düştü. Fındık üretimindeki payımız yüzde 80’lerden yüzde 70’lere geriledi… yüksek enflasyon, artan döviz kuru, tarımsal desteklerin yetersizliği, fındık üretiminin azalmasına neden oldu.

Fındık üretiminde maliyetlerin hiç olmadığı kadar arttığını belirten Özcan, üreticinin gübre, mazot, ilaçlama ve işçilik masraflarıyla baş edemez hale geldiğini söyledi. Tarım desteklerinin yetersiz olduğunun altını çizen Özcan, ekim alanlarının da giderek azaldığını vurguladı. Özcan şunları söyledi:

“Gübre fiyatları, her geçen gün artmaya devam ediyor. Mazot, 50 liraya dayandı. Doğru ve yeterli ilaçlama yapılmazsa, 100 bin ton fındık kaybımız olacak. Fındık üreticileri, bu maliyetler yüzünden üretimi durduruyor. Fındık alan destek ücreti dekar başına 170 liralarda kaldı. Bu desteklerle üretimin artması mümkün değil. Fındık sektörüne güven giderek azalıyor. Üretici, fındıktan uzaklaşıyor. Artık acil önlem alınmalı.”

'FINDIK PİYASASI YABANCILARIN ELİNE GEÇTİ'

Özcan, “1990’lı yıllarda Fiskobirlik, fındık ihracatının yarısına sahipti. Zaman içinde ihracattaki payı giderek azaldı ve özel sektöre devretti. Bu özelleştirme sonucunda, fındık piyasası tekelleşti, dedi. Özellikle, Fiskobirlik’in piyasadaki etkisinin azalması ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımına başlamasıyla piyasa tamamen tüccarların ve aracıların eline geçti diyen Özcan şöyle devam etti:

“Fındık piyasası yabancıların eline geçmiştir. Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan ülkemizde, fındık fiyatları, yabancı firmalar tarafından belirleniyor. Bu, kabul edilebilir değildir!!! Fındık üreticilerini yeniden ayağa kaldırmamız gerekiyor…”

'BU YIL BEKLENTİ EN AZ 200 LİRA'

Özcan son olarak şunları söyledi:

"Fındık sezonu yaklaşıyor. Hasadın başlamasına 2 ay kaldı. Sorunları çözmek için hala vaktimiz var. Ülkemizin dünya şampiyonu olduğu bu sektörü, yeniden ayağa kaldırmalıyız! Fındık üreticisinin bu yıl beklentisi, en az 200 Türk Lirasıdır. Yani, 6 doların altında kalan her fiyat, üreticiyi yine perişan edecektir. Gelin, hep beraber bu sene fındık üreticilerimizi mutlu edelim. Sektörü ayağa kaldıralım. Fındığın, ülke ekonomisine katkısını yeniden büyütelim. Düzce ve Karadeniz bölgesi güzel haberler bekliyor."