CHP’li Özel’den Meclis Başkanı Şentop’a: Kendisine o makamı boşaltmak düşer
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti’nin başörtüsü anayasa değişikliği teklifine imza atan Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a tepki gösterdi.
ANKARA – TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti’nin Meclis’e getirdiği başörtüsüne dair anayasa değişikliği teklifine imza atanlar arasında yer aldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Şentop’un teklife imza etmesi ile ortaya çıkan “tarafsızlık” tartışmalarına dair açıklama yaptı.
‘PARTİ TOPLANTISI OLDUĞU AÇIK’
Anayasa’nın 94’üncü maddesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’na ilişkin hükümleri içerdiğini belirten CHP’li Özel, maddenin son fıkrasını hatırlatarak, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar” dedi.
Meclis Başkanı Şentop’un 7 Aralık’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıya katıldığını hatırlatan Özel, “Zira bir parti genel başkanının, Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Grup Başkanvekilinin de katıldığı bir toplantının bir siyasi parti toplantısı olduğu açıktır” dedi.
‘KENDİSİNE O MAKAMI BOŞALTMAK DÜŞER’
Açıklamasında, “Meclis Başkanı’nın oy kullanamayacağına yönelik hüküm, Meclis Başkanı’nın Meclis’teki tartışmalara katılmaması ve tarafsızlık kimliğine zarar vermemesi maksadıyla Anayasaya konmuş bir düzenlemedir” ifadelerini kullanan CHP’li Özel, Şentop’un Anayasa değişikliğinin ilk imzacısı olduğunu hatırlatarak tepki gösterdi.
Tepkisinin söz konusu düzenlemeye dair olmadığını, Meclis Başkanı’nın tarafsız olması gerektiğini ifade eden CHP’li Özel şunları kaydetti:
“Şüphesiz bu tartışmalar Cumhuriyet Halk Partisi’nin verdiği bir kanun teklifinin ardından, AKP Genel Başkanı’nın bu teklife yönelik açıklamaları ve bir anayasa değişikliği teklifi hazırlanacağına yönelik ifadeleriyle siyasetin en sıcak gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Şentop, siyasetin bu en sıcak başlığına sürecin en başından itibaren daha yurtdışındayken dahil olmuş, bir siyasi partinin mutfağında bu teklifin çalışma sürecine katılmış, tarafsız kalması gerektiğini hiçe sayarak bu kanun teklifine imza atmıştır. Meselenin iki boyutu vardır. Şentop muhalefet partilerinin tamamen güvenini yitirdiği, kendisine asla güvenmeyecekleri bir sürecin içine savrulmuş, Adalet ve Kalkınma Partisi de parti-devlet ayrımını ortadan kaldırmıştır. Sn. Şentop, tarafsızlığını o kadar yitirdiğinin bilincindedir ki, tartışmaları tarafsız olması gerekmediği argümanı üzerinden yürütmektedir. Bu noktadan sonra kendisine o makamı boşaltmak düşer.” (DUVAR)