CHP'li Şahbaz'dan diyaliz ölümleriyle ilgili yazılı açıklama

CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Şahbaz, diyaliz hastalarının yaşamlarını yitirmesine yol açan olayla ilgili açıklama yaptı: "Bilgi alma talebimiz olumsuz sonuçlandı."

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Burdur Devlet Hastanesi’nde diyaliz tedavisi sonrası rahatsızlanan ve üç hastanın hayatını kaybetmesine neden olan trajik olay hakkında yazılı açıklama yaptı.

Dr. Şahbaz, yetkililere seslenerek, olayın tüm detaylarının kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini vurguladı ve "Ölüm nedenlerini saklamaktan derhal vazgeçin" dedi.

'BİLGİ ALMA TALEBİMİZ OLUMSUZ SONUÇLANMIŞTIR'

Dr. Şahbaz, “Burdur’da yaşanan ve diyaliz hastalarının yaşamlarını yitirmesine yol açan bu acı olay, başta hekimler ve hastalar olmak üzere tüm kamuoyunu derinden etkilemiştir. Bu hadise, yalnızca Burdur’da değil, ülke genelindeki diyaliz hastalarında büyük bir endişe yaratmıştır' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti:

'Söz konusu ihmal neticesinde 3 hasta yaşamını yitirmiş, 33 hasta ise olumsuz etkilenmiştir. Bu durum, diyaliz hizmetlerinin kalitesi ve güvenliği konusunda ciddi soru işaretleri doğurmuştur. Sağlık hizmetlerinin niteliğinin korunmasının ne denli kritik olduğunu ve hasta güvenliğinin göz ardı edilmesinin sonuçlarını, yaşanan bu trajediyle bir kez daha acı bir şekilde öğrenmiş bulunmaktayız.

Üzücü olayın nedenleri hakkında Burdur Valisi, Burdur İl Sağlık Müdürü ile görüşme ve bilgi alma talebimiz de olumsuz sonuçlanmıştır' dedi.

'OLAYIN AYDINLATILMASI İÇİN KAPSAMLI SORUŞTURMA ŞARTTIR'

Dr. Şahbaz, ''Yaşanan bu vakaların klima sisteminde antifriz olarak kullanılan etilen glikol maddesinin diyaliz suyuna karışması sonucunda gerçekleştiği iddiaları ciddiyetini korumaktadır. Olayın yaşandığı hastanenin 5 ay önce açılmış olması ve açılış sonrası kesin kabul işlemlerinin yapılıp yapılmadığının henüz netleşmemiş olması endişe vericidir. Başhekim, vali ve il sağlık müdürünün bu konuda ortak bir açıklama yapmamış olması ve konuyla ilgilenen milletvekilleri, siyasiler ve hekimlere randevu vermemesi dikkat çekicidir'' ifadelerini kullandı.

Şahbaz sözlerine şu şekilde devam etti:

"Hastanenin inşaat aşamasında mı bir hata yapıldığı, yoksa bakım sürecinde mi bir sorun yaşandığı belirsizliğini korumaktadır. Ayrıca, diyaliz teknisyeninin görevlendirilmediği iddiasının doğruluğu da sorgulanmalıdır. Bütün bu soruların yanıtlanması ve olayın aydınlatılması için kapsamlı bir soruşturma yapılması şarttır. Bilgi alma ve denetleme görevini anayasadan alan Milletvekilleri ve Ana Muhalefet Partisi ile bilgi paylaşımından kaçınılması, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve iktidar tarafından olayın üzeri örtülerek kamuoyu dikkatinden kaçırılmaya çalışıldığı şüphesine neden olmaktadır.

Denetim ve kontrollerin etkinliğinin sağlanması ve sağlık zafiyetlerinin bir an önce giderilmesini ve bir daha böylesi acı bir tabloyla karşılaşmaması için gereken önlemlerin acilen alınmasını bekliyoruz. Burdur Devlet Hastanesi diyaliz servisinin geçici olarak kapatılmış olması nedeniyle de diyalize ihtiyaç duyan hastalarımızın bundan sonraki tedavilerinin planlanması da büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın da bir an önce yapılarak kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir.

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur il örgütümüz ve Burdur Belediye Başkanımız Sayın Ali Orkun Ercengiz süreci büyük bir titizlikle takip etmekte ve hastalarımızı ve ailelerine gereken desteği vermektedirler. Süreci takipçisi olduğumuzu tekrar ifade ediyor, hayatını kaybeden hastalarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine, sevdiklerine ve sevgili Burdurlu hemşerilerimize başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. "