CHP’li Tamer Mandalinci’nin gündemi su

CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, proje lansmanını gerçekleştirdi. Mandalinci, Bodrum'un su problemine yönelik projelerini anlattı.

Fotoğraf: Gazeteduvar
Google Haberlere Abone ol

BODURM - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, proje tanıtımını gerçekleştirdi.

Toplantıya CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, İlçe Başkanı Tuna Işın, STK Başkan ve temsilcileri, muhtarlar, vatandaşlar partililer ve gazeteciler katıldı. Mandalinci'nin konuşmasının ana gündemi Bodrum'un su problemini çözmekti. 

ÖNCELİKLİ KONU SU

Bodrum’da güncel olan su sorununa ilişkin sözlerine başlayan Mandalinci, kentin 44 milyon metreküp olan yıllık su ihtiyacının 29 milyon metre küplük kısmının barajlardan kalan kısmının ise yeraltı kaynaklarından karşılandığını hatırlattı. Yağışların az olması nedeniyle barajlardaki su seviyelerinin düşüklüğüne dikkati çekti. Su sorununun çözümüne yönelik ilk hamlelerin Ekinambarı bölgesinde hafif tuzluk oranına sahip kaynaktan suyun arıtılarak Mumcular Barajı'na verilmesi ve Turgutreis Bölgesi’nde 100-150 bin kişilik nüfusa yönelik denizden su arıtma tesisi kurulacağını aktaran Mandalinci, gerekli izinlerin alınması ve projenin hayata geçirilmesi sürecinin 10-11 ayı bulabileceğini ifade etti.

Su hatlarında yaşanan patlaklara dikkat çekerek su eksikliği yanı sıra suyu yönetememe sorunun da bulunduğunu ifade eden Tamer Mandalinci, musluktan akmayan suyun patlaklarla yollardan akmasına, 1 metreküp kaçağa dahi tahammülün olmadığını ifade etti, “Muğla Büyükşehir Belediyesi'yle beraber hem araç, ekipman sayımızı hem nitelikli ekip sayımızı arttırarak patlaklarımızın tamiratını, bir daha tekrarlamamak üzere yapacağız” diye konuştu.

'TARIMSAL SULAMADA YAĞMUR SULARINI KULLANACAĞIZ'

Mandalinci, tarihi su sarnıçlarını modelini yeniden canlandıracaklarını ifade ederek “Bugünden itibaren yapacağımız parklarda, eğimden faydalanarak sarnıçlar kuracağız ve peyzaj, tarımsal sulamada gibi ihtiyaç duyulan alanlarda burada yağmurdan depolanan suyu kullanacağız” diye konuştu.

Önümüzdeki 5 yıl içinde üzerinde çalışılması gereken en önemli konu “Kentsel Silüet ve Sokak Sağlıklaştırma” olduğunu belirten Mandalinci, “Bodrum’un o beyaz badanalı, çivit mavili yapılarını o doğallığı yaşatılacak. Belirli sokaklarda tabela sağlıklaştırması yapılacak. Kent silüetinde geleneksel Bodrum mimarisi korunarak estetik değeri artırma kararlılığında adımlar atılacak. Yaya odaklı, saygılı, temiz ve güvenli sokaklar oluşturarak kent yaşamı iyileştirilecek” dedi.

 

'250'DEN FAZLA KAVŞAKTA DÜZENLEME YAPILACAK'

İstanbul Ticaret Üniversitesi ile yapılan çalışma sonrası hazırlanan raporla ilgili bilgiler veren Mandalinci, “250'den fazla kavşakta düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerle trafik akıcı hale getirilerek zaman kaybı ve stres azaltılacak. Ayrıca, güvenliği artırmak ve trafik akışını düzenlemek için sinyalizasyon çalışmaları yapılacak. Bitez ve Gümbet kavşaklarında battı çıktı projeleri hazırlanacak ve karayollarına teslim edilerek bölgedeki ulaşımın verimliliği artırılacak” dedi.

Mandalinci ilk bölüme ilişkin diğer projeleri ise şöyle: "Turizm ve turizm zabıtası, Belediye kafe, Sahil düzenlemeleri, Paşatarlası Kentsel Tasarım Alanı Sahil Düzenlemesi, Halk kütüphaneleri, Meydan ve otoparklar, Kapalı yüzme havuzları ve spor salonları, Tur otobüsleri bekleme alanları, Açık spor alanları, Kadın sığınma evleri, Kapalı pazaryerleri, Üreten Kadın Kenti, Çok amaçlı salonlar, Gündüz çocuk Bakım evleri, Çocuk parkları, Kapalı pazaryerleri, Kompost gübre üretimi, Karaova güç birliği üç kırsal köy, Yükseköğretim öğrenci konukevi, Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, Evde bakım hizmeti, Gündüz yaşam evi, Huzurlu yaşam yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi, Yaşam parkları, Aile sağlığı destek merkezi, Patili dostlar barınak ve rehabilitasyon merkezi, Kediler için mobil kısırlaştırma, Gümüşlük antik taşocağı festival alanı, Süngercilik Müzesi, Amiral Turgut Reis’in adını taşıyan yeni su altı arkeoloji müzesi hizmet binası ve mezarlıklar.”