CHP’li Tanrıkulu’dan Erdoğan’a Demirtaş ve Kavala tepkisi: Anayasal suç işliyor

CHP'li Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararlarını tanımadığını söylemesini eleştirdi, “Cumhurbaşkanının sözleri anayasal düzene karşı suçtur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın AİHM kararları uyarınca derhal serbest bırakılmasına dair yaptığı çağrı ve kararları değerlendirdi.
Erdoğan, konuyla ilgili "Buna yorum yapmaya gerek yok ki. Biz, Avrupa Birliği'nin Kavala ile, Demirtaş ile, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Olay bu kadar basit. 'Yok' farz ediyoruz" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan’ın Kavala ve Demirtaş kararlarıyla ilgili sözlerine tepki gösterdi, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğunu hatırlattı.

‘ANAYASAL DÜZENE KARŞI SUÇTUR’

Tanrıkulu, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Demirtaş’la ve Kavala ile ilgili bir karar verdi" diyerek şöyle konuştu:
"Bu kararın mahkemelerce yerine getirilmesi lazım. Ancak şu ana kadar getirilmedi. Sözleşmenin 46. maddesi çok açık. 46. madde, sözleşmenin gereği yerine getirilmezse, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin devreye gireceğini söylüyor. Dolayısıyla sözleşme böyleyken sonuçta hem idari makamların hem yürütme organının hem de Cumhurbaşkanının bu kararlara saygı göstermesi lazım. Eğer sözleşmeden çıkmak istiyorsa parlamentoya bir yasa getirir ve çıkar. Ancak sözleşme burada olduğu sürece Cumhurbaşkanının "bu kararları tanımıyoruz" demesi mümkün değildir. Anayasal düzene karşı suçtur.”

Erdoğan’ın bu sözlerle idari ve yargı makamlarını suça teşvik ettiğini söyleyen Tanrıkulu, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanına düşen görev Anayasayı ve tarafı olduğumuz sözleşmeleri korumak ve onlara uygun bir hukuk düzeni yaratmaktır” dedi. (DUVAR)