CHP’li Taşcıer: En düşük aylık 35 bin lira olabilirdi, emeklinin hakkını gasp ettiler

CHP'li Gamze Taşcıer, "KKM ile 1,6 trilyon lira servet transferi gerçekleşti. KKM denen akıl dışı uygulamaya harcanmamış olsa bugün 3,7 milyon emeklinin en düşük aylığı 35 bin lira olabilirdi" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesine ilişkin önerisine tepki gösterdi.

Lütuf gibi sunulan maaş zammının mevcut açlık sınırının yanına bile yaklaşamadığını hatırlatan Taşcıer, “Saray rejimi, insan onuruna yaraşmayan koşullarda yaşayan 3,7 milyon emekliye 2 bin 500 lira zammı reva gördü. Bu öneri milyonlarca emekliyi sefalet düzeninde ölüm orucuna mahkûm eden siyasi bir tercihtir. Garanti ücretlere, yandaş müteahhitlere ve bir avuç rantiyeye gelince ‘kaymak’ gibi ödeme yapan şahsım devleti söz konusu emekli maşları olunca ‘kaynak’ yok bahanesinin ardına sığınıyor. Oysa emekliyi, emekçiyi bütçeye yük gören de Kur Korumalı Mevduat için iki yılda 1,6 trilyon lirayı gözünü kırpmadan bir avuç yandaşa teslim eden de aynı iktidar. Bu tercihin bedeli ağır olacaktır.” dedi. 

Geçen nisan ayında açıklanan verilere göre dövizde meydana gelen hızlı yükselişi durdurmak için uygulamaya konulan kur korumalı mevduatın Hazine’ye ve Merkez Bankası’na yükünün iki yılda 48 milyar dolara yaklaştığını anımsatan CHP’li Taşcıer, “KKM ile günümüzün kuruyla yaklaşık 1,6 trilyon liralık devasa bir servet transferi gerçekleşti. Zengin daha da zengin olurken emeklinin ve emekçinin de alın teri gasp edildi. 10 bin lira ile geçinmeye çalışan 3,7 milyon kişinin cebinden 1 yılda 428 bin lira çalındı. Bu para KKM denen akıl ve bilim dışı uygulamaya harcanmamış olsa bugün 3,7 milyon emeklinin en düşük aylığı 35 bin lira olabilirdi” dedi.

İKTİDARIN BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ'

AK Parti iktidarının 22 yıldır yoksulluğu yaratan nedenleri ortadan kaldırmak yerine kontrollü sefaletle milyonları yoksullukta eşitlediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “Açlık sınırı 19 bin liraya, yoksulluk sınırı 62 bin liraya ulaşmış, iktidar en düşük emekli maaşına 2 bin 500 lira zam yaparak, 12 bin 500 liraya çıkarmakla övünüyor. Bırakın yoksulluğu yönetmeyi, haneleri yangın yerine çeviren sefaletin bile farkında olmayan, milyonlarca vatandaşın gerçeklerine yabancılaşan bu iktidarın beyin ölümü gerçekleşti” diye konuştu.   

 

'İKTİDAR EMEKLİDEN TEBRİK ALKIŞI MI BEKLİYOR?'

TÜRK-İŞ tarafından açıklanan haziran ayına ilişkin açlık sınırının 19 bin lira olduğunu da anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “İktidar, ‘en düşük emekli aylığına yüzde 25 zam yaptık, emeklimizi enflasyona ezdirmedik’ diyecektir. Neresinden tutarsanız elinizde kalıyor. Bugün açıklanan zamla en düşük emekli aylığı açlık sınırı olan 19 bin liranın ancak yüzde 66’sına denk geliyor. Bu zam bırakın temel ihtiyaçları, en düşük kira bedelini bile karşılamaktan uzak. Hal böyle olunca iktidar yaşam ile ölüm arasında bir tercih sunduğu milyonlarca emekliden tebrik alkışı mı bekliyor?” diye sordu.