CHP’li Taşkın, Boğaziçi Rektörü’nün Turkcell Yönetim Kurulu Üyeliğini sordu: Kamu yararı nerede?

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci’nin Turkcell yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci’nin mayıs ayından bu yana eş zamanlı olarak Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilmesini verdiği soru önergesiyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e sordu.

Taşkın, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Rektörlük göreviyle eş zamanlı olarak söz konusu şirkette yönetim kurulu üyeliği görevinin yürütülmesi için Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) kararı gereklidir. İnci’nin verdiği dilekçeye dayanılarak hazırlanan 22 Mayıs 2024 tarihli ve 2024/11 sayılı ÜYK kararı ise oldukça muğlak. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, bu tür görevlendirmeleri ayrıntılı olarak düzenlemiştir. Buna rağmen ÜYK kararında, hangi kapsamda veya 2547 sayılı Kanun’un hangi maddesine göre Turkcell görevlendirmesinin yapıldığı belli değildir.   

Öğretim üyelerinin özel şirketlerde görevlendirilmesi 2547 sayılı Kanun’un 37. maddesine göre yapılması gerekirken yapılmamıştır. Böylece üniversitenin döner sermayesine gelir irat edilmesi önlenmiştir. Bu da çok yüksek oranlı bir ödeme olan Turkcell Yönetim Kurulu Üyeliği ödemelerinin döner sermayeden geçirilmeden alınması demektir. Bu nedenle üniversite olası büyük bir maddi kayba uğrayacak ve kamu zararı oluşacaktır.

Üniversite Yönetim Kurulu, Turkcell’i kamu iştirakı veya kuruluşu sayarak Rektör İnci’yi 2547 sayılı Kanun’un 38. maddesi ile de görevlendirmemiştir. Böylece Prof. İnci üniversiteden yönetici katkı payı ve döner sermaye ödemesi almaya devam etmektedir. Bu madde açıkça belirtilmeyerek de yine üniversite maddi zarara uğratılmaktadır.

Üniversite Yönetim Kurulu kararında 2547 sayılı Kanun’un hangi maddesine göre görevlendirme yapıldığı belli değil. Bu durum kamu zararı yaratırken, belirsizlikten yararlanan tek kişi hem Turkcell’den yönetim kurulu üyeliği ücreti hem de üniversiteden yönetici katkı payı ve döner sermaye ödemesi almaya devam eden Kayyım Rektör.”

Rektör İnci’nin aynı zamanda TÜBİTAK yönetim kurulu ve Türk-Japon Üniversitesi Konsey üyesi olduğunu da hatırlatan Taşkın, “Üç kurumda birden yönetim kurulu ve konsey üyeliği olan biri, nasıl aynı zamanda rektörlük görevini hakkıyla yerine getirebilir? Bir üniversiteyi yönetmek yarı zamanlı yapılabilecek bir iş değildir” ifadelerini kullandı. 

‘REKTÖRLÜK YARI-ZAMANLI YAPILABİLEN BİR GÖREV Mİ?’

Yüksel Taşkın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

“1. Rektör Prof. İnci 2 Mayıs 2024 tarihinde Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilmiş olmasına rağmen, bu görevlendirmeye izin veren Üniversite Yönetim Kurulu kararı 22 Mayıs 2024 tarihlidir. Arada geçen 20 günde Prof. İnci usulsüz olarak mı iki görevi yerine getirmiştir?

2. Rektör Prof. İnci hem Boğaziçi Üniversitesi döner sermayesinden ödeme almaya devam etmekte hem de Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’den yönetim kurul üyeliği ücreti mi almaktadır?

3. Rektör Prof. İnci aynı zamanda TÜBİTAK yönetim kurulu ve Türk-Japon Üniversitesi Konsey üyesidir. Prof. İnci bu iki kurumdan da ödeme almakta mıdır?

 4. Prof. İnci’nin üç kurumda birden yürüttüğü yönetim kurulu ve konsey üyeliği 2547 sayılı Kanun’dan kaynaklanan mesaisini nasıl aksatmamaktadır? Rektörlük yarı-zamanlı yapılabilen bir görev midir?

5. Bir üniversite rektörünün Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş gibi bir şirketin yönetim kurulu üyesi olmasında nasıl bir kamu yararı vardır?

6. Rektör Prof. İnci’nin 2547 sayılı Kanun’un hangi maddesince görevlendirildiğinin belirtilmemesinden dolayı üniversitenin döner sermayesine gelir irat etmemekte; ayrıca İnci yönetici katkı payı ve döner sermaye ödemesi almaya devam etmektedir. Bu durumdan kamunun uğradığı zarar ne kadardır?”