CHP'li Taşkın: Kayyım Rektör yasayı Boğaziçi'nde kadrolaşma için mi kullanıyor?

CHP'li Yüksel Taşkın, 1416 Sayılı Kanun’un Kayyım Rektör tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde kadrolaşma maksadıyla kötüye kullanıldığı yönünde izlenim oluştuğunu belirterek soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği soru önergesiyle Boğaziçi Üniversitesi’nde Yurt Dışı Lisansüstü Seçme Yerleştirme Programı kapsamında yaşanan sorunları gündeme getirdi. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü program kapsamında çeşitli kamu kurumları adına yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere adaylar gönderildiğini belirten Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi fakülteleri tarafından gönderme talebi olmamasına ve Milli Eğitim Bakanlığı kurum talepleri ile bağlı olmasına rağmen Boğaziçi Üniversitesi adına yurt dışına öğrenci gönderildiğini açıkladı.

Taşkın, konuyla ilgili şunları belirtti:

"Son iki yılda Rektörlük, bölüm ve fakülte yönetim kurulu görüşlerini kurum taleplerine eklemeden Bakanlığa iletmiştir. Ayrıca bu talepler Bakanlık tarafından gerekçesi bakımından hiç incelenmemiştir. Oysaki bölüm ve fakülte yönetim kurulu görüşleri incelendiğinde bu şekilde bir kontenjan talep edilmediği açıkça görülebilir.

Bunun yanında 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’un Boğaziçi Üniversitesi’nde uygulanışı da sorunludur. Kanun kapsamında belirli bir kurum yararına yurt dışına gönderilen öğrenciler, hizmetlerinin devri yoluyla başka kurumlara aktarılabilmektedir. Bu bağlamda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yararına gönderilen bir kişi, hiçbir akademik sınamaya tabi tutulmaksızın doğrudan Boğaziçi Üniversitesi doktor öğretim üyesi kadrosuna hizmet devri adı altında atanmıştır. Bu vakada Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük talebi Hukuk Fakültesi ihtiyacının karşılanmasına yönelik olmasına karşın, söz konusu kişi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü kadrosuna atanmıştır."

'KAÇ ADAY GÖNDERİLDİKLERİ KURUMA DÖNDÜ?'

Taşkın, 1416 Sayılı Kanun’un Kayyım Rektör tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde kadrolaşma maksadıyla kötüye kullanıldığı yönünde izlenim oluştuğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e konuyla ilgili şu soruları yöneltti:

"Yurt dışı Lisansüstü Seçme Yerleştirme Programı kapsamında hâlihazırda toplam kaç öğrenci üniversiteler adına yurt dışında eğitimlerine devam etmektedir?

2014 yılından itibaren bu program kapsamında yurt dışında doktora çalışmalarını tamamlayan kaç aday gönderildikleri kuruma geri dönmüştür? Kaçı hizmet yükümlülüklerini tamamlamıştır? Kaçı programdan ayrılmıştır?

Boğaziçi Üniversitesi’nin talebi olmamasına rağmen üniversite adına yurt dışına öğrenci gönderilmesi kamu kaynaklarının israfı değil midir? İhtiyacı olan üniversitelerin ihtiyaçları bitmiş midir ki ihtiyaç bildirmeyen Boğaziçi Üniversitesi adına kurum talebi olmaksızın öğrenci gönderilebilmiştir? Bu bağlamda, üniversitelerin talepleri değerlendirilirken ve kontenjan belirlenirken, taleplere ilişkin gerekçe denetimi yapılmakta mıdır?

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tek taraflı iletilen gönderme talepleri neden hiç incelenmemiştir? Gerçek ihtiyacı tespit etmek, ihtiyaç bildirimlerine binaen yapılan atama işlemlerini denetlemek Bakanlığın görevi değil midir? 

1416 sayılı Kanun kapsamında belirli bir kurum yararına gönderilen öğrencilerin hizmetlerinin devri yolu ile başka kurumlara aktarıldıkları talepleri Bakanlık tarafından hangi koşullarda kabul edilmektedir?"