CHP'li Taşkın, vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerini sordu: YÖK ya da Bakanlık denetlemiyor mu?

Vakıf üniversitelerinin yaptığı zamlara tepki gösteren CHP'li Yüksel Taşkın, "YÖK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı vakıf üniversitelerini denetlemiyor mu?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vakıf üniversitelerinin 2024-2025 akademik yılı için eğitim ücretlerine resmi enflasyon oranının çok üstünde zam yapmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Taşkın, konuyu Milli Eğitim Bakanı ve  Hazine ve Maliye Bakanı’na gönderdiği iki ayrı soru önergesiyle gündeme getirdi.

Vakıf üniversitelerinin kar amacına yönelik kurulamayacağını ve bu amaçla hareket edemeyeceklerini belirten Taşkın, "Eğitim hakkıyla yakından ilgili olan bu konuda, YÖK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı vakıf üniversitelerini denetlemiyor mu? Vakıf üniversitelerinin bir ticarethane gibi hareket etmesine müsade edilemez. Devletin tüm ilgili kurumları görevlerini yapmalıdır" dedi.

Taşkın, önergesinde şu soruları yöneltti: 

"2024-2025 akademik yılı için Türkiye genelindeki vakıf üniversitelerinde yıllık ücret artış oranları ne kadar olmuştur? Hangi vakıf üniversiteleri, YÖK'ün belirttiği üzere, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalama oranını aşmama uyarısına uymamıştır?

Konuyla ilgili Bakanlığınızca bir inceleme yapılmış mıdır ve bu tür durumlar için öngörülen bir yaptırım var mıdır?

YÖK’ün yaptığı uyarıya aykırı yapılan fahiş zamlarla ilgili YÖK bir işlem başlatmış mıdır?

Eğitim hakkıyla yakından ilgili olan bu konuda, YÖK vakıf üniversitelerini neden denetlememektedir?  YÖK’ün bu artışlara karşı uyguladığı bir yaptırım var mıdır?"