CHP’li Torun ile Çevre Bakanı Kurum görüştü: Deprem siyasi rekabet alanı değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin deprem konusunda iş birliği yapması çerçevesinde görüşme gerçekleştirdi. Torun görüşmeye ilişkin, “Deprem bir siyasi rekabet alanı değildir. Şehirlerimizi deprem riskine karşı hazırlamak siyaset kurumunun kaçamayacağı bir sorumluluktur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun
Google Haberlere Abone ol

ANKARA- İzmir’de yaşanan depremin arından Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) yerel seçimi kazanan belediyeler ortak projelerle depreme hazırlık konusunda çalışmalara hız verdi. Yerel yönetimlerle merkezi hükümet arasında deprem konusunda ortak çalışmalar yapılabilmesi amacıyla diyaloglar da sürüyor.

CHP Yerel Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret ederek partisinin, deprem tehlikesine karşı atılması gereken adımlara ilişkin görüş ve önerilerini aktardı. Deprem konusunda merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin iş birliğinin bir tercih değil zorunluluk olduğunu ifade eden Torun, “Hiçbir proje insanımızın canını korumaktan daha önemli değildir” dedi.

 ‘DEPREM SİYASİ REKABET ALANI DEĞİL’

Edinilen bilgiye göre, CHP’li Torun’un Bakan Kurum’u makamında yaptığı ziyaret yaklaşık 45 dakika sürdü ve görüşmenin ana gündemi deprem oldu. Torun, görüşmede Bakan Kurum’a CHP’nin depremle ilgili kanun teklifleriyle, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin deprem konusunda hazırladığı çalışma raporlarını iletti.

Depremin ardından görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama yapan Torun, “Bilindiği üzere; ülkemizin yüzde 66’sı, 1. ve 2. derece deprem kuşağında yer almaktadır. Türkiye deprem tehdidi altındaki bir ülkedir, siyaset kurumu bu gerçekle bir an önce yüzleşmeli, gereken adımları ciddiyetle atmalıdır. Deprem bir siyasi rekabet alanı değildir. Şehirlerimizi deprem riskine karşı hazırlamak siyaset kurumunun kaçamayacağı bir sorumluluktur. Bu konuda, yerel yönetimlerle merkezi hükümetin iş birliği bir tercih değil hayati bir zorunluluktur” dedi.

 ‘İKTİDAR ADIM ATMADAN BELEDİYELERİN YAPACAKLARI SINIRLI’

CHP olarak depreme hazırlık meselesinin ülkenin birinci önceliği olması gerektiği görüşünü taşıdıklarını belirten Torun, “Bu konuda da tüm yerel yönetimlerimizle birlikte üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız. Ancak ülkeyi yöneten iktidar adım atmadan, belediyelerin yapacakları sınırlıdır. Depreme hazırlık sürecinin etkili bir şekilde yürütülmesi için öncelikli olarak çözüm odaklı yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Yapılacak yasal düzenlemeler çerçevesinde, merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin iş birliğinde projeler geliştirilmeli, ülkemizdeki tüm yapıların deprem risk analizleri çıkarılmalı, bütçe kaynakları da bu çalışmalara ayrılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’u ziyaret ederek, CHP’nin depreme hazırlık konusunda atılması gereken adımlara ilişkin görüş ve önerilerini paylaştıklarını belirten Torun, “Siyasi iktidarın bu yapıcı önerilerimizi dikkate almasını ve sorunların çözümüne yönelik acil adımlar atmasını bekliyoruz. CHP olarak görüşümüz şudur: Hiçbir proje insanımızın canını korumaktan daha önemli değildir” dedi.

 ‘YEREL YÖNETİM YASASI DA KONUŞULDU’

Edinilen bilgiye göre görüşmede, iktidarın yerel yönetim yasalarında değişiklik hazırlığı da gündeme geldi. Torun’un bu konuda, belediyelerin pandemi sürecinde büyük mali sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını gündeme getirdi.

Belediyelerin yetki ve gelirlerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Torun’un yerel yönetimlerle ilgili yeni yasaların, sorunların çözülmesine odaklanan bir anlayışla ve ortak akılla hazırlanmasının önemini vurguladığı belirtildi.

Etiketler deprem seyit torun