CHP'li vekilden Meclis'e yasa teklifi: 'Depremzedelerden sınav başvuru ücretleri alınmasın'

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca depremzede olan milyonlarca adayın merkezi sınavlara ücretsiz katılmasını içeren yasa teklifini TBMM’ye sundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Başkanlığı’na deprem bölgesindeki illerde sınavlara giren öğrencilerden sınav ücretlerinin alınmamasına yönelik kanun teklifi verdi.

Biçer Karaca teklife ilişkin olarak, “Afet bölgesi kapsamındaki illerde ve afet bölgesi süresi devam ettiği sürece bu illerden ikametini başka illere nakledenler hakkında ÖSYM ile MEB tarafından düzenlenen sınavlara giren öğrencilerden, sınav ücreti ya da benzer adlarda hizmet bedeli alınmaması amaçlanmıştır” dedi.

'ARTAN ZAM VE EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE BAŞVURU DAHİ YAPAMIYORLAR'

Gülizar Biçer Karaca, sınav başvuru ücretlerinde yüzde 100'ü aşan zamların depremzedeler için ikincil bir mağduriyet yaratmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti: 

“Geçen yıl 345 TL olan YKS oturumuna bu yıl katılmak isteyen adaylar 885 TL; geçen yıl 260 TL’ye yaptıkları başvuruyu bu yıl yapmak isteyen YÖKDİL adayları 490 TL ödemek zorunda kalıyor. Milyonlarca öğrenci artan zamlar ve ekonomik krizin faturası nedeniyle başvuru dahi yapamıyor. Bize gelen talepler, özellikle depremzede gençlerin ve ailelerinin eğitime erişim hakkından yoksunluğu anlamına geliyor. Yasa teklifiyle depremzede adayların yüzde yüzleri çoktan aşan sınav ücreti ödemeden sınava girebilmelerini sağlamak. Daha fazla mağduriyet yaşanmaması için merkezi sınavlara başvuruda somut adım atma yönünde tüm karar alıcılara çağrıda bulunuyorum” dedi.

Afet bölgesi ilan edilen illerde bu ilanın devam ettiği süre boyunca tüm merkezi sınavlarda depremzedelerden başvuru ücreti alınmamasını içeren teklifin TBMM’de oybirliğiyle geçmesi için TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca tüm siyasi partilere ve milletvekillerine çağrıda bulundu.