CHP'li Veli Ağbaba: Malatya’nın sahipsizliği devam ediyor

İYİ Parti'nin deprem komisyonu kurulmasına dair önergesi üzerine Meclis'te konuşan CHP'li Veli Ağbaba, "Malatya’nın sahipsizliği devam ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İYİ Parti'nin deprem komisyonu kurulmasına dair önergesi üzerine TBMM’de CHP Grubu adına konuşma yaptı. Depremle ilgili komisyon kurulmasına dair teklif AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

"Malatya’nın sahipsizliği devam ediyor" diyen Veli Ağbaba, yaptığı konuşmada şunları belirtti:

DEPREMİN ÜSTÜNDEN 16 AY GEÇTİ HALA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR: Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Maalesef depremin üzerinden uzunca bir süre geçti hâlâ büyük bir belirsizlik devam ediyor. Rezerv alanlarda belirsizlik var, esnaf ne yapacak, daire sahipleri ne yapacak belli değil, yerinde dönüşümde hiçbir şey belli değil, hak sahipliği büyük bir belirsizlik, orta hasarlarda büyük bir belirsizlik devam ediyor. Vatandaş bir belediyeye gidiyor, belediye AFAD'a yönlendiriyor, AFAD Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına "Gidin." diyor ve maalesef Malatyalılar ve deprem bölgesi hâlâ büyük bir belirsizlikle karşı karşıya. 6 Şubat depremlerinin üzerinden on altı ay geçti, dört yüz seksen altı gün önce meydana gelen depremin yaraları hâlâ maalesef sarılabilmiş değil. Depremden etkilenen şehirlerde esnaflar on altı aydır kalıcı iş yerlerinin yapılmasını, evleri yıkılan depremzedeler de sıcak yuvalarına geçmeyi bekliyor.

ŞEHİR MERKEZİNDE 103 BİN KONUT YAPILACAKTI, DAHA 7800’Ü TESLİM EDİLDİ: 6 Şubat depreminin ardından mevcut planlamaya göre Malatya şehir merkezine 103.019 konut inşa edilecekti. Maalesef teslim edilebilen konut sayısı 7.881 bunda da kimin oturup oturmadığı belli değil. İkizce ve Gelincik Tepesi ile ilçelerde devam eden TOKİ konutlarında ilk kuralar 17 Şubatta, 2'nci kuralar 19 Martta gerçekleştirildi; nisan ayında 3'üncü kura çekilecekti, çekilmedi; mayıs ayında 4'üncü kura çekilecekti, çekilmedi; şimdi haziran ayında da kura çekilmeyeceği ortaya çıktı. Malatya'da dörtyüz seksen gündür bir ev teslim edilebilmiş değil, bu şekilde temmuz ve ağustosta ev teslimi yapılması da zor gözüküyor.”

DEPREMDE EN ÇOK YIKILAN ŞEHİR MALATYA: On altı aydır teslim edilen konut sayısı 8 bin bile değil; maalesef, Malatyalılar sahipsiz bırakılmış durumda. Malatya, depremden en çok etkileyen 4 ilin başında, şehir merkezi yok olan en önemli ilimiz ama maalesef, konut teslimi sırasında 5'inci sırada.

16 AYDIR YIKIMI BİTİREMEDİLER: Malatya Valisi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yıkımları ocak ayı sonu itibarıyla durdurduklarını, şu anda da ihaleleri yaptıklarını, yıkım oranının yüzde 87 olduğunu söyledi. Depremin üzerinden bir yıl dört ay geçmiş, Malatya'da hâlen yıkım bekleyen binlerce ev var ama yıkımın ihalesi yapılmıyor. Yıkmıyorlar ki yapsınlar, yapılan ihalelerin akıbeti de belli değil, ortada yeni ihale yok. 33 binin üzerinde konutun ihalesi hâlâ planlanıyor, yapılan ihaleler de el altından gizli saklı, maalesef, Malatya dışındaki firmalar çağrılarak veriliyor. Depremden perişan olmuş Malatyalı esnaf, şimdi de kendilerinin yok sayılmasından şikâyetçi.

HALA KİRA YARDIMI, TAŞINMA PARASI ALMAYANLAR VAR: Geldiğimiz noktada on altı ayın sonunda hâlen kira yardımı almayan vatandaşlar var, hâlâ taşınma parası almayan vatandaşlar var ve maalesef, hâlâ, bir kuruş eşya yardımı almayan yurttaşlarımız var, hâlâ yapımı tamamlanmayan kanalizasyon, içme suyu bekleyen evler var ve bir proje yapımı, geleceği yılan hikâyesine dönen şehir merkezi sorunumuz var.

SÖĞÜTLÜ CAMİYE KOCA MALATYA’DA YER BULAMADILAR, YENİ CAMİNİN BAHÇESİNE YAPIYORLAR: On altı aydır evi yıkamayanlar, yeni ev yapamayanlar şehir merkezinin projesini on altı aydan beri beceremediler. Malatya'nın merkezinde 2 cami var; biri Teze Camisi -Yeni Camisi- diğeri Söğütlü Camisi. Değerli arkadaşlar, Yeni Cami restore ediliyor ancak maalesef Söğütlü Camisi'ne yer bulamadılar, en son 2 camiyi yan yana yapmış durumdalar, şehrin göbeğinde. Bakın, bunu ibretiâlem için gösteriyorum, 2 cami şehrin merkezinde yan yana. Şehir depremde yıkılmış, önümüzdeki yüzyılın geleceği hesaplanması gerekirken maalesef şehir merkezi bir ranta teslim edilmiş durumda; çeşitli rant gruplarının baskısıyla şehir düzeltilmeye çalışılıyor.

DEPREMDEN KAÇAN İNSANLARA TRAFİK CEZASI GELDİ: 6 Şubat depreminden sonra insanların bir problemi daha var Sayın Başkanım, onu da söylemek istiyorum: Depremden sonra insanlar depremden korkarak araçlarıyla il dışına kaçmaya çalışıyorlar, MOBESE'ye, radara takılıyorlar; depremden on beş ay sonra yüksek yüksek, misli misli cezalar gelmeye başlıyor, âdeta depremden bir fırsatçılık yapılıyor.

ESNAFIN GEÇMİŞ VERGİ VE SİGORTA BORÇLARI AFFEDİLMELİ: Esnafın büyük problemleri devam ediyor; hâlâ, depremde iş yerini açamayan insanlar vergilerini, sigortalarını ödemeye devam ediyor. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum: Bu insanların vergi ve sigorta borçları mutlaka affedilmelidir; esnaflar hâlâ büyük problemler yaşıyor, konteyner iş yerinde iş yok ve maalesef birileri de izlemeye devam ediyor. Malatyalıların deyimiyle 'sahapsız' bir Malatya var. Değerli arkadaşlar, inanılır gibi değil, bir de bu aralar sulama suyuna tam yüzde 400 zam geldi. İnsanlar bir taraftan depremde kırılırken, açlıkla karşı karşıya gelirken bir de sulama suyuna yüzde 400 zam geldi. Hepiniz biliyorsunuz, Malatya kayısısıyla ünlü bir memleket. Maalesef bu konuda Hükûmet vurdumduymaz, ülkeyi yönetenler vurdumduymaz. Malatya sahipsizliği devam ediyor.

 

Etiketler malatya veli ağbaba