CHP’li Yazgan: ‘Bakan değil, gören istiyoruz’

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, eski bakanların başında olduğu TBMM komisyonlarına ilişkin konuştu: Yazgan, “Sonuç hüsran oldu” dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti sıralarından TBMM’ye giren eski 10 bakanın tamamı, farklı komisyonların başkanlığına geldi. Komisyonların 4’ü, aradan geçen 1 yılda hiç toplanmadı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, AK Parti iktidarının Meclis’i işlevsizleştirdiğini, yakıcı sorunlara karşın komisyonların çalışmadığını vurgulayarak, “Meclis böyle mi ulusal iradenin merkezi olacak? Meclis’in işlevselliğini daha çok artıracaklar izlenimi vererek eski bakanları getirip, komisyonların başına oturttular; sonuç hüsran oldu” dedi.

14 Mayıs seçimleri öncesinde bakanlık yapan 10 isim, yeniden milletvekili seçildi. Ardından bu isimlerin tamamı, komisyon başkanı oldu. Bu komisyonlardan Plan ve Bütçe Komisyonu, bir yılda en fazla çalışan komisyon oldu. Eski bakanlardan Mehmet Muş’un başkanlığını yaptığı komisyon, 1 yılda 34 kez toplandı. Ancak bazı komisyonlar hiç toplanmadı.

Yeni dönemde bir kez bile toplanmayan komisyonlar ve başkanları şöyle:

-Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu – Mahmut Özer

-Çevre Komisyonu – Murat Kurum

-İçişleri Komisyonu – Süleyman Soylu

-Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu – Vahit Kirişçi

 Eski bakanların başkanı olduğu komisyonların 3’ü yalnızca 2 kez, 2’si ise yalnızca 3 kez toplandı.

Bu komisyonlar, başkanları ve toplantı sayıları şöyle:

-İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu – Derya Yanık – (2 kez)

-Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu – Adil Karaismailoğlu – (2 kez)

-Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu – Vedat Bilgin – (2 kez)

-Milli Savunma Komisyonu – Hulusi Akar – (3 kez)

-Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu – Mustafa Varank – (3 kez)

Eski bakanların Meclis faaliyetleri bunlarla da sınırlı değil. 1 yılda hiçbir yasa teklifine imza atmayan ve hiç soru önergesi vermeyen 10 bakandan 5’i, TBMM Genel Kurulu’nda da yemin etmek dışında kürsüye çıkmadı, söz almadı. Derya Yanık, Mahmut Özer, Murat Kurum, Süleyman Soylu ve Vedat Bilgin, milletvekili yemini etmek dışında hiç kürsüye gelmedi.

TBMM’nin, ulusal iradenin temsil edildiği kurum olduğunu vurgulayan CHP’li Yazgan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte Meclis’in işlevsiz hale getirildiğini söyledi. Yazgan, şunları kaydetti:

'MECLİSİMİZ SAYGINLIĞINI YİTİRME NOKTASINA GELDİ'

“Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı yürüten TBMM, bu özelliğiyle dünya tarihinde eşsiz bir öneme sahip. Ulusal iradenin merkezi olan Meclisimiz, AKP iktidarı ve politikaları nedeniyle saygınlığını yitirme noktasına geldi. İktidar, Meclis’i işlevsiz hale getirdi. Bunun en somut örneği de geçtiğimiz 1 yıl içinde yaşandı. Türkiye’nin gündemindeki konularla ilgili olan komisyonlar dahi 1 yılda toplanmadı. Öğretmenlerin durumu, çevre katliamları, tarımdaki sıkıntılar herkesin konuştuğu konular ancak bu konularla ilgili komisyonlar bir kez bile milletvekilleriyle, uzmanlarla bir araya gelmedi.

'MECLİS BÖYLE Mİ ULUSAL İRADENİN MERKEZİ OLACAK?'

Bazı komisyonların ‘bilgilendirme toplantısı’ adı altında bir araya geldiğini biliyoruz ancak aslolan TBMM’nin kurumsal yapısını işleyişini korumaktır. Bazı komisyonlarımız da ‘numunelik’ denebilecek şekilde 2-3 kez toplanmakla yetindi. Meclis böyle mi ulusal iradenin merkezi olacak? Meclis’in işlevselliğini daha çok artıracaklar izlenimi vererek eski bakanları getirip, komisyonların başına oturttular; sonuç hüsran oldu.

'KEMERİ ZENGİNE DEĞİL İŞÇİYE, EMEKÇİYE SIKTIRDI'

Bunların tecrübeden anladıkları demek ki bu; hiçbir şey yapmamak. Çünkü onların anlayış ve tecrübesine göre hiçbir şey yapmamalılar, yaparsa cumhurbaşkanı yapar, Meclis’in bir önemi yok. Muhalefetin yasa tekliflerine, araştırma önergelerine, grup önerilerine gözlerini kapatan, yurttaşların sorunlarını görmezden gelen, kemeri zengine değil işçiye, emekçiye sıktıran iktidar, kendi bildiğini okumakta ısrarcı. Bu anlayışın karşısında duracağız.”