CHP'li Zeybek: Belçika yüzölçümünden büyük bir alan satışa sunulacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, hükümetin barınma krizini çözmek için hazine arazilerini satışa çıkarmayı planladığını hatırlattı ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, barınma krizi ve kamu arazilerinin özelleştirilmesini Meclis gündemine taşıdı.

'YAŞANABİLİR BİR KONUTA ÇALIŞARAK ERİŞİM İMKANI KALMADI'

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırlayan Zeybek, hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının her geçen gün arttığına dikkat çekerek önergesine başlayan Gökan Zeybek, “Bugün toplumun alt ve orta gelir gruplarının çalışarak elde ettiği kazançlarıyla yaşanabilir bir konuta erişim imkanları kalmamıştır. Başta büyük kentler olmak üzere tüm şehirlerde hızla derinleşen bir barınma krizi yaşanmaktadır” dedi.

'ŞEHİR ÇEPERLERİNDEKİ HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞI TEDBİRİ MÜTEAHHİTLERE YÖNELİK'

Konut krizine çözüm olarak şehir çeperlerindeki Hazine arazilerinin uygun ödeme koşullarında satışa çıkarılacağının Haziran 2022'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından ifade edildiğini hatırlatan Zeybek, şu ifadeleri kullandı:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından bu proje her ne kadar düşük gelir gruplarına yönelik arsa satışı biçiminde sunulsa da kendisinin kamuoyuna yansıyan söylemleri içerisinde projenin ‘kent çeperinde hafta sonu kullanımına uygun ikincil konut talebine’ yönelik olduğu da açıklanmıştır. Özetle yeni tedbir de yine üst gelir grubuna ve müteahhitlere yönelik bir uygulama olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

'KAMU ARAZİLERİ KONTROLSÜZ BİÇİMDE ÖZELLEŞECEK'

Projenin arsa maliyetlerini düşürme odaklı bir politikanın sonucu olduğunu vurgulayan Zeybek, kamuya ait tüm hazine arazilerinin hızlı ve kontrolsüz bir biçimde özelleşerek el değiştireceğini ifade etti.

'BELÇİKA YÜZÖLÇÜMÜNDEN BÜYÜK BİR ALAN SATIŞA SUNULUYOR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 2022 Faaliyet Raporu’ndaki bilgilere de gönderme yaptı ve şu ifadeleri kullandı:

“Rapora göre Toplam Hazine Arazisi 358.815 km² ve Türkiye yüzölçümü 783.562 km²’dir. Yani ülkemizin yüze 45.79’u Hazine’ye ait arazilerden oluşmaktadır. Hazine taşınmazları içindeki orman yüzölçümü ise 227.068 km²’dir. Buna göre Hazine’nin sahip olduğu yerlerin (277.068 km² /358.815 km²) yüzde 63’ü ormanlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye yüzölçümünün 227.068 km² / 783.562 km² = yüzde 28.9’u orman arazisi olarak tescillidir. Kalan yüzde 17’si de Hazineye tapuludur. Özelleştirme İdaresi tarafından yapılacak toplam 33.053 kilometre karelik satış; Hazine’nin elinde bulunan orman hariç varlığın (358.815 km² -227.068 km²) =131.747 km² yüzde 25’ine tekabül etmektedir. Satışa sunulan alan Trakya’nın yüzölçümünden daha büyük bir alandır. Ayrıca bu yüzölçümü Belçika, Slovenya ve Arnavutluk’un yüzölçümünden de fazla bir alandır.”

Zeybek, soru önergesinde Özhaseki’nin şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Satışa sunulan ve sunulacak olan taşınmazların ülke genelindeki il, ilçe listesi nedir?
Ülke genelindeki kamu arazilerinin il, ilçe listesi nedir?
Kent çeperinde başlayacak bir yapılaşmanın, söz konusu kentlerin mekânsal gelişmelerine etkilerini göz önünde bulundurduğumuzda bu yapılaşma plan kararları açısından ne kadar uygundur?
Kent çeperlerinde kalan doğal alanlar ve tarım arazilerinin yok olması gıda krizini nasıl etkileyecektir? Gıda ürünlerine uygun fiyatla ulaşma ihtimali yakın gelecekte ne durumda olacaktır?"

Etiketler gökan zeybek chp