CHP'nin adayı kim?: Dün Özgür Demirtaş idi bugün Muhtar Kent

Emin Çapa'nın CHP'nin Cumhurbaşkanı adayını belirlediği iddiasının ardından dün Özgür Demirtaş'ın ismi gündeme gelmişti. Emin Çapa iddiayı yalanladı. Bu kez Muhtar Kent'in ismi öne çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Emin Çapa'nın CHP'nin cumhurbaşkanı adayının kim olduğunu öğrendiğini iddia etmesi üzerine başlayan tahminler devam ediyor. Emin Çapa sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kılıçdaroğlu'nun partilerle hiçbir ilişkisi olmayan ve kamuoyunda tanınmayan bir isimle görüştüğünü öne sürmüş ve söz konusu adayla ilgili İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu'nun da bilgisi olduğunu yazmıştı.

Meral Akşener'in “Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti olarak Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ın aday olması noktasında herhangi bir itirazımız olmaz" açıklamasına ilişkin sosyal medyadan yapılan "Meral Akşener ya seçimin çok yaklaştığını (bir şekilde) biliyor ya da hedefi erken açığa çıkarmaya sebep olarak bence hata yapıyor. Beyanı olumlu, ona itirazım yok" yorumuna yanıt veren Çapa, şu ifadeleri kullanmıştı:

🔸 Aslında, "(Akşener'e atfen) Sayın Kılıçdaroğlu'nun bana ve Sayın Karamollaoğlu'na görüşmeye gönderdiği adaya bir itirazım yok. Ama kamuoyu bunu ikinci Ekmelettin vakası olarak algılarsa diye hazırlık yapıyor, sorumluluğu Sayın Kılıçdaroğlu'nun üzerine yıkıyorum" diyor.

🔸 Aslında Meral Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını ister. Bu durum kendisine tüm yetkileri kullanacak olan başbakanlık için pazarlık yapma şansı verir. Ayrıca Yavaş'tan kesin emin değilim ama İmamoğlu'nun "yetkisiz cumhurbaşkanı" olmayı istemediğinden kesin olarak eminim.

🔸 İşte o yüzden Kılıçdaroğlu'nun kendileriyle görüşmeye gönderdiği "arkasında parti desteği olmayan" adayı ideal çözüm olarak görüyor. Dikkat ederseniz, "Cumhurbaşkanı yardımcısı başbakan gibi yetki kullanabilir" diyor. Buradaki sorun kamuoyu bu adayı kabul eder mi?

🔸 Oradaki aday İmamoğlu değil. Şu anda hiç kimsenin konuşmadığı, adı kamuoyunda bilinmeyen, tanınmayan bir aday. Partilerle ilişkisi olmadığı için "bu adım tutar" denen bir aday var.

🔸 Kendisinden onay almadan adını açıklayamam. Ama liderlerin kafasındaki birçok girdiye yanıt veriyor. Ama o girdilerin büyük kısım halkın umurunda değil. Seçmen beğenir mi? Ben ciddi bir şok yaşadım. Henüz emin değilim.

🔸 Bu isimler gibi tanınan biri değil. Fakat henüz sadece konuşuyorlar. Yani bana söylenen bu.

Emin Çapa'nın bu yorumlarının ardından Kılıçdaroğlu'nun adayının Prof. Dr. Özgür Demirtaş olduğu ileri sürüldü. 

Emin Çapa ise Halk TV'de katıldığı programda söz konusu ismin Özgür Demirtaş olmadığını belirtirken cumhurbaşkanı adayını tarif eden bilgiler verdi. Çapa, söz konusu ismin yurt dışında iş yapan, CEO'luk görevinde bulunmuş ve tanınmış bir isim olduğunu dile getirdi. Çapa söz konusu ismin Akşener ve Karamollaoğlu ile görüştürüldüğü iddiasını da yineledi. 

Bu sözler üzerine bu kez de gözler Coca Cola'nın CEO'luğunu yapan Muhtar Kent'e çevrildi. Sosyal medyada Kılıçdaroğlu'nun önerdiği adayın Muhtar Kent olduğuna dair yorumlar yapıldı. 

MUHTAR KENT KİMDİR?

Muhtar Kent 1953 yılında New York’ta dünyaya geldi. Babası Necdet Kent dönemin Türkiye Başkonsolusuydu. Çocukluk yıllarında baba mesleği yüzünden New York, Bangkok, Hindistan ve Tahran’da yaşadı. Tarsus Amerikan Koleji’ni bitirdi. Sıra üniversiteye gelince babası doktor olmasını istemesine rağmen İngiltere’de Hull Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Bir gazete ilanı üzerine 1978 yılında Coca-Cola’da çalışmaya başladı

Satış ve pazarlamadan çeşitli departmanlardaki müdürlüğe kadar 1999 yılına dek dünyanın çeşitli noktalarında çeşitli görevlerde bulundu. 1999-2005 arası Efes İçecek Grubu’nda başkanlık görevini üstlendi. 29 yıl önce kariyerine başladığı Coca-Cola şirketine 2005 yılında Coca-Cola’nın CEO’su Neville Isdell’in isteği üzerine Kuzey Asya, Avrasya ve Orta Doğu Grup Başkanlığı göreviyle geri döndü.

Şirketin önemli uluslararası pazarlarda elde ettiği büyüme performansına liderlik etti. 2006 yılında da Coca-Cola International’ın İcra Başkanlığı’na getirildi. Isdell, şirketin 2006 yılında elde ettiği büyümenin yüzde 95’inin Muhtar Kent’in yönettiği pazarlardan geldiğine dikkat çekerek “Muhtar Kent hızlı sonuç alma, şişeleyici ortaklarımızla uyum içinde çalışma ve disiplin konularında çok tecrübeli ve başarılı bir yönetici. Bu nedenle uzun dönemli büyümemiz ve stratejik kararlarımızı uygulamak üzere yönetim kuruluyla birlikte kendisinden bu yeni liderlik rolünü üstlenmesini istedik” dedi.

1 Temmuz 2008 itibarıyla Coca Cola'nın CEO'su görevine atanmıştır. 23 Nisan 2009 tarihinde Coca Cola'nın Atlanta Merkezinde yapılan Yönetim Kurulu Başkanı secimlerinde kurul üyelerinin oylarıyla Coca-Cola'nın eski yönetim kurulu başkanı Neville Isdell'in (65) yerini alarak Coca-Cola 'nın Yönetim Kurulu Başkanı Oldu. Muhtar Kent, 2016 yılında Coca Cola'daki CEO'luk görevini bıraktı.