CHP’nin 'Eğitim Maratonu' başladı: 'Türkiye, dünyada sondan ikinci'

CHP, tarafından eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek üzere gerçekleştirilen Eğitim Maratonunda konuşan Özel, Türkiye'nin PISA ortalamasında dünyada sondan 2. olduğunu hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP, tarafından eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek üzere Anıt Park’ta halka açık olarak düzenlenen 24 saat sürecek Eğitim Maratonu başladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açış konuşması ile başlayan Eğitim Maratonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş’ın eğitimin içinde bulunduğu durum ve etkinliğe dair bilgileri paylaşılacağı bir konuşma yapacak.

Eğitim Maratonu’nda; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Erken Çocukluk Eğitimi, Temel Eğitim ve Ortaöğretim, Eğitim Ortamlarının Niteliği, Mesleki Eğitim ve MESEM, Yerel Yönetimler ve Eğitim, Cumhuriyet Aydınlanması ve Eğitim, Öğretmen Yetiştirme - Atanmayan Öğretmenler ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Öğretmenlerin Durumu, Laik ve Bilimsel Eğitim, Nitelikli Kamusal Eğitim, Eğitim Ekonomisi, Yükseköğretim Sistemi, Akademik Özgürlükler ve Akademisyenlerin Durumu, Üniversite Öğrencilerinin Durumu, Eğitim – Hukuk ve İdari Yapılanma, Afetler Ülkesinde Eğitim, Sınav Odaklı Eğitim ve Ölçme Değerlendirme, Teknoloji Çağında Eğitim, Kapsayıcı Eğitim ve Özel Eğitim, Çocuk Hakları ve Çocuğun İyi Olma Hali olarak belirlenen 21 ana başlıkta, 100’ün üzerinde eğitim konusu ele alınacak.

İMAMOĞLU, YAVAŞ VE TUGAY DA MARATONDA YER ALACAK

Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri, akademisyenler, uzmanlar, eğitim sendikaları genel başkan ve yöneticileri, araştırmacı ve yazarlar, düşünce kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile siyasetçilerden oluşan 100’den fazla konuşmacı ilgili konularda sunumlar yapacak.

CHP’nin 13 Genel Başkan Yardımcısı; 2 Parti Meclisi üyesi; 20’den fazla konu uzmanı ve deprem bölgesi milletvekili; aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve başarılı eğitim uygulamaları örnekleri olan 5 ilçe belediye başkanın da olduğu siyasetçiler de gün boyunca farklı konu başlıklarında sunum yapacak.

Eğitim Maratonu, 19 Temmuz Cuma günü sabah saat 10.00’da sona erecek. Etkinliğin tamamlanmasının ardından CHP il ve ilçe örgütleri tüm il ve ilçelerde basın açıklaması gerçekleştirecek.

ÖZEL: KARŞIMIZDAKİ ZİHNİYET SÖZDEN KORKUYOR

Eğitim Maratonu'nun açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Cumhuriyet tarihinin en sorunlu Milli Eğitim Bakanının sorunlara nasıl sorun kattığını ve hepimizin evlatlarının, çocuklarının ortak geleceği, dolayısıyla ülkenin ortak geleceğini nasıl heba edildiğini, nasıl risklerin barındırıldığını, konuşacağımız bir süreci başlatmak üzere buradayız. Bu kürsü Meclisin yanı başına kurulabilecekken dün akşam saatlerinde İçişleri Bakanının ve Ankara Valisinin talimatlarıyla parkın etrafını bariyerlerle çevirdiler. Milli Egemenlik Parkı'na kurulacak bu kürsüyü geldik Anıtpark'a kurduk ve 24 saat boyunca buradan eğitim politikalarıyla ilgili söylenmesi gereken ne varsa her şey buradan söylenecek" dedi.

Özel, barışçıl, bilimsel, çözüm öneren bir eylemliliği, bir etkinliği dahi devletin polisine, kanunsuz emirler vererek, anayasaya aykırı emirler vererek engellemeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını söyleyerek, "Dertleri bahaneleri; 'Oraya hayvanseverler geldi. Burayı ele geçirecekler. Burayı bırakmayacaklar. Sizin için açarsak onlar da kalır.' Kalsın zaten. Sen Meclis'e hayvanları katledecek, öldürecek, zehirleyecek bir düzenlemeyi getir, buna isyan edenler, sesini duyurmaya çalışanlar koşsun Ankara'ya gelsinler; 'efendim Milli Egemenlik Parkı'nı hayvanseverler ele geçirmesin.' 'Milli egemenlik' demek milletin dediğinin olması demektir. Bir kişinin, bir zümrenin, bir partinin söylenilmemesini istediği, konuşulmasını istemediğinin konuşulmasının engellenmesine zaten 'milli egemenlik' demiyoruz. Ona diktatörlük diyoruz, ona keyfi yönetim diyoruz, ona tek adam rejimi diyoruz. Bu kurtulunması gereken bir zihniyetken, bunu yerleştirmeye ve buna anlayış göstermemizi bekliyorlar. 'İçeride havyan hakları konuşuluyor, hayvanseverler gelip eylem yapmasın.' CHP olarak kim hakkını arıyorsa ki hayvanseverlerin orada tek başına yürüttükleri bir mücadele değil; hepimiz hayvanseveriz, hepimiz o canların önünde kendimizi siper etmeye hazırız. CHP grubu hem 'hayvan hakları yasası' adını taşıyan katliam yasasına karşı, hem de kadının soyadını istediği gibi belirlemesi ve kullanmasının önündeki zorba dayatmaya karşı kırmızı alarmdadır. Meclis'te de mücadele vermekte, sokakta da mücadele vermektedir. Karşımızdaki zihniyet sözden korkmaktadır, müzakereden korkmaktadır, karşımızdaki zihniyetin bildiği şey sözün karşısına bariyer koymaktır, düşüncenin karşısına polis dikmektir. Tartışmanın yerine tartaklamayı tercih eden bu zihniyeti CHP, aklıyla, yüreğiyle, zihniyle ve bedeniyle dize getirecektir" diye konuştu.

'CEMAAT VE TARİKATLER KAVGA EDİYOR'

Özel, programın, yarın saat 10.00’a kadar devam edeceğini belirterek, "Buradaki kürsüye her dakika, her saniye birileri çıkacak. Milli eğitimin sorunlarını, eğitim politikalarının sorunlarını konuşacak. Sendikalar gelecek. Sendikaların sayın genel başkanları gelecek. Eğitim emeklilerinin hakları ve milli eğitim politikalarına yönelik kurumsal görüşlerini dile getirecekler. Türkiye'nin dört bir yanından eğitimciler gelecek. 10 dakika ayrılan sürede ömrü boyunca verdiği emek, mücadele, yaptığı bilimsel çalışmaları bu kürsüden kayda geçirmek üzere buraya gelecekler. Onlar konuşacaklar. Veliler konuşacak. Eğitim alanında örgütlü dernekler konuşacak, sivil toplum kuruluşları konuşacak ve her saat başında yine bu Milli Eğitim Maratonu'nu hayata geçirilmesi için büyük emek veren Fuat Özçağdaş, yardımcıları ve bu konuda birlikte çalıştıkları geniş ekibi katkılarıyla bu kürsüde olacaklar" dedi.

Özel, tarikatlar ve cemaatler kavgası olduğunu söyleyerek, "Her köşe başını hangimiz tutalım, bunları nasıl yapalım, müfredata kendi zihnimizdeki zehri nasıl akıtalım? O kitaplar üzerinden bu zehri Anadolu'ya, Trakya'ya nasıl yayalım? Böyle olunca maalesef çocuk AK Partilinin çocuğu da olsa, CHP'linin de, MHP'linin de, İYİ Partilinin de, DEM'linin de, hangi görüşten olursa olsun PİSA sınavına girdiğinde ortalamamız sondan 2'nci dünyada. Tüm yeteneklerde, tüm yetkinliklerde, bu coğrafyanın zeki evlatları dünyada normalde aşık atamayacak akranlarının her alanda gerisinde. Sebebi ne? Sebebi o çocuklar değil, doğru imkanlar yaratıldığında o çocukların neler başardığını görüyoruz. Ama eğitim sistemi, okul öncesinden başlayıp lisansüstü ve akademik kariyer süreçlerine kadar sürekli çağın gerisinde, eksikliklerle dolu bir süreci Türkiye'de yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

(HABER MERKEZİ)