CHP’nin İHEP Raporu: Hak ihlallerini gidermeyi bırakın, azaltmayı bile sağlayamadı

CHP Genel Başkan Yardımcılığı, İnsan Hakları Eylem Planı’yla (İHEP) ilgili hazırladığı raporu yayınladı. Raporda 2 Mart’tan 1 Mayıs’a kadar olan insan hakları ihlalleri yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı'nı (İHEP) açıkladığı 2 Mart’tan bugüne yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı.

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı, ifade ve basın özgürlüğü hakkı, yaşam hakkı ihlallerinin Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verileri baz alınarak derlendiği raporda “2 Mart’ta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) Türkiye’de gerçekleşen hak ihlallerini gidermeyi bırakın, azaltmayı bile sağlayamamıştır” dendi.

Raporda İHEP'in açıklandığı hafta 8 Mart eylemlerine müdahaleler olduğu ve gece yarısı ev baskınları yapıldığı, CHP’nin il ve ilçe başkanlıklarına asılan “128 milyar dolar nerede?” pankartlarının indirildiği, fezlekeler, toplantı ve gösteri yürütüşlerinin yasaklandığı, sosyal medya paylaşımları nedeniyle yurttaşların gözaltına alındığı ve daha birçok hak ihlalinin gerçekleşmeye devam ettiği yer aldı.

İHEP açıklandıktan 1 Mayıs 2021’e kadar olan 60 günde, 64 toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ihlali, 96 ifade ve basın özgürlüğü ihlali, 101 yaşam hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü ihlal ve işkence ve kötü muamele ihlali yaşandığı açıklandı.

RAPORUN TAMAMI: https://s.gazeteduvar.com.tr/storage/files/documents/2021/05/04/raporbirinsanhaklarieylemplanimasal-MLWw.pdf