CHP'nin Kahramanlara Vefa Çalıştayı'ndan sonuçlar paylaşıldı

CHP'nin çatışmalarda hayatını kaybeden ve yaralanan askerlerin ailelerinin sorunlarını tespit etmek üzere düzenlediği çalıştaydan çıkan çözüm öneri belli oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), çatışmalarda hayatını kaybeden ve yaralanan askerlerin ailelerinin sorunlarını tespit etmek üzere “Şehit Aileleri ve Gaziler-Kahramanlara Vefa Çalıştayı" düzenledi. 12-13 Haziran’da düzenlenen çalıştay öncesinde 3 aylık bir hazırlık yürüten CHP, bu süreçte 38 il ve ilçede 41 dernek ziyareti, 85 hane ziyareti yaptı, ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla istişareler gerçekleştirdi.

Çalıştaya, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı Genel Başkanları ile ve 95 şehit yakını ve gazi katıldı. Tüm katılımcıların söz aldığı çalıştayın sonuç raporunda sağlık hizmetlerinden istihdama kadar 28 ayrı sorun alanı tespit edildi.

Çalıştay sonucunda hazırlanan raporda öne çıkan bazı çözüm önerileri şöyle oldu:

-Tüm şehit/gazi statü ve hakları; tanımlamalar ile birlikte tek bir çatı kanun altında birleştirilmelidir.

-Şehit anne ve babasına bağlanan aylık, en az asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.

-Muharip gazilerimizin vefatları halinde yüzde 70 oranında eşlerine kalan şeref aylıkları; eşlerinin vefatı halinde başka bir geliri olmayan engelli/muhtaç/mağdur çocuklarına verilmelidir.

-Vatani hizmetini yerine getirirken terörle mücadelede şehit/gazi olan er/erbaş personel emsal karşılığı olan sözleşmeli er/erbaş kadrosunun emsal aylığını almalıdır.

-Yılda 1 kez verilen, mevcut ekonomik şartlarda yetersiz olan, eğitim ve öğretim yardımı miktarı arttırılmalıdır.

-Her yıl 18 Mart Şehitler Günü'nde; şehit yakınlarına, 19 Eylül Gaziler Günü'nde ise gazilerimize birer maaş ikramiye verilmelidir.

-Asker hastaneleri açılana kadar bölge hakem hastaneleri yetkilendirilerek, ortez/protez teminindeki sorunlar çözülmelidir.

-Şehitlerimizin tüm çocuklarına, malül gazilerin 2 çocuğu ve muharip gazilerimizin 1 çocuğuna iş hakkı verilmelidir.

-Tüm gazilerimize ve muharip gazilerimiz/eşlerine de yeşil pasaport hakkı verilmelidir.

-Ayrım yapılmaksızın tüm şehit ailelerine 120 ay kira desteği verilmelidir. Kira yardımı alamayan ihtiyaç sahibi, terörle mücadele gazisi er/erbaşların da ödeme birimine başvurarak yapılacak değerlendirme sonrasında hak sahibi olabilmesi gerekmektedir.

-Yüzde 50 den az olmamak üzere şehit aileleri ve gazilerimize doğalgaz indirimi sağlanmalıdır.

-Rütbesiz şehitlerimizin aileleri ve gazilerimizin; başta TSK ve emniyet birimlerinin (orduevi, polisevi, sosyal tesis, yerel eğitim merkezi vb.) tesisleri olmak üzere yerleşim yerlerinde belirlenecek sosyal tesis ve yerel eğitim merkezlerinden; tesisin imkanları, hizmet kapasitesi, hizmet alan kişi sayısı dikkate alınarak belirlenecek kontenjan dahilinde günübirlik faydalanmaları sağlanmalıdır.