YAZARLAR

CHP’nin ‘makama saygı’ çıkışının sırrı: Yüzde 20 hesabı

CHP yöneticilerine göre ayağa kalkma kararının arkasında yüzde 18-20’yi bulan kararsız seçmene etki etme çabası var. Yerel seçimde AK Parti ve MHP seçmen havuzundan oy alındığını, bugün de kararsızlarda bekleyen seçmene seslenmek için bu adımların atıldığını söyleyen partililer, “İçeride bu adımlara kızan partililerimiz var. Ancak büyük kısmını AK Parti seçmeninin oluşturduğu kararsızlar havuzundan olumlu reaksiyon alıyoruz" diye konuşuyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yerel seçim başarısından hemen sonra Sabah gazetesinde manşete taşınan “Makama saygıdan asla taviz vermeyeceğiz” sözleri Meclis’in yeni yasama dönemi açılışında farklı bir tavrı da beraberinde getirdi. CHP grubu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşıladı. Erdoğan Meclis Genel Kurulu’na girdiğinde ilk ayağa kalkan Özel, “Makama saygıda bir eksik bırakmayacağımızı söylemiştik. Cumhurbaşkanının yeminine uygun şekilde, geldiğinde, karşılamamızı ona uygun bir konuşma yapacağını da umarak ayakta yaptık” dedi.

CHP yönetimindeki bu tutum değişikliği tartışma konusu oldu. Yaklaşık 50-60 milletvekili Genel Kurul’a katılmadı. Katılmayan bazı milletvekillerinin mazereti olduğu ama büyük kısmının karara tepki gösterdiği için Meclis oturumunda yer almadığı iddia edildi.

REJİMİ NORMALLEŞTİRME TEHLİKESİ VAR

CHP yönetimindeki bu tutum değişikliği milletvekili grubunu ikiye böldü. Karara tepki gösteren milletvekillerinin ana eleştirisi, “Yeni sistem ile Cumhurbaşkanı partili oldu. Karşımızda tarafsız bir cumhurbaşkanı değil, parti genel başkanı var. Biz de ucube tek adam sisteminin bu haline tepki olarak ayakta karşılamıyorduk” oldu, “Şimdi ne değişti de bu karar alındı” diye sordu.

Alınan karara uymayan bir milletvekili, “Normalleşme diye geldiğimiz nokta rejimi normalleştirme tehlikesi taşıyor. Sisteme yönelik ana eleştirilerimizden biri olan durumda ise değişiklik yok” dedi.

SÜRECİN YÖNETİMİ SORUNLU

Cumhurbaşkanını ayakta karşılama kararını Özel’in “Makama saygı” çıkışıyla uyumlu bulsa da sürecin yönetim şekline karşı çıkan milletvekilleri de vardı. Edinilen bilgiye göre Özel kararı açılıştan bir gün önce aldı. Ancak karar tüm grup yönetimi ile paylaşılmadı. Milletvekili grubuna da açılıştan 3 saat önce mesajla iletildi.

“Makama saygıda taviz yok” diyen genel başkanın ayağa kalkma kararı doğru olabilir ama sürecin yönetiminde sorun var” diyen partililer “kendi içimizde erken bilgilendirme, hızlıca değerlendirme yapmak zor değildi” dedi.

TABANDA KONSOLİDASYON SORUNU YAŞANABİLİR

CHP yöneticilerine göre ayağa kalkma kararının arkasında yüzde 18-20’yi bulan kararsız seçmene etki etme çabası var. Yerel seçimde AK Parti ve MHP seçmen havuzundan oy alındığını, bugün de kararsızlarda bekleyen seçmene seslenmek için bu adımların atıldığını söyleyen partililer, “İçeride bu adımlara kızan partililerimiz var. Ancak büyük kısmını AK Parti seçmeninin oluşturduğu kararsızlar havuzundan olumlu reaksiyon alıyoruz. Elbette geniş kesimlerden oy almak için çalışacağız ama kendi tabanımızda konsolidasyon sorunu yaşamamak lazım. Dengede sorun var. Vatandaş AK Parti’den ayrılırken artık Erdoğan’a kızıyor, onu sorumlu ilan ediyor. Hakaret etmeyelim kötü söz söylemeyelim ama güzelleme de yapmayalım. Dengeli bir siyaset yürütmemiz gerek” değerlendirmesi yaptı. Öyle ki CHP içindeki bazı siyasetçiler “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak gerek” uyarısı yaptı.

AK PARTİLİLER OLUMLU DEĞERLENDİRDİ

CHP’nin yerel seçimlerden bu yana en kötü ankette dahi AK Parti’nin 3-4 puan üzerinde olduğu ifade ediliyor. Bunun da doğru yolda olunduğuna dair kanıt olduğu kaydediliyor. AK Partililere göre de CHP bu adımları ile doğru bir strateji izliyor. Bazı milletvekilleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İç cepheyi güçlendirmemiz lazım” sözleri üzerinden “Birlik bütünlüğe en çok ihtiyacımızın olduğu böyle bir dönemde CHP’nin attığı adımlar önemli” derken oy hesabı yapanlar da oluyor. AK Partili bir milletvekili, “CHP’nin attığı adımlar kendisine olumlu yazar. AK Parti seçmeninden oy almak istiyorsan onun liderine tepki göstererek, sert sözler söyleyerek, küfrederek alamazsın” diyor.

AK Parti içinde CHP’nin son ayağa kalkma kararını espri ile karşılayanlar da var. Bir milletvekili, “AKP iken AK Parti olduk. Bugün saygı dediler ayağa kalktılar. Gelecek yıl da hem ayağa kalkar hem de alkışlarlar” esprisi yapıyor.

'TUTUM DOĞRU İZAH YANLIŞ'

CHP’nin Cumhurbaşkanı Meclis’e girerken ayağa kalkmasını sürpriz olarak değerlendiren bir AK Partili yönetici ise, “Bir süre izlemek lazım. Bundan sonra nasıl devam edecekleri önemli. Devlet hepimizin gözbebeği. O açıdan makama saygı tutumu önemli ama sonrasında açıklamalara baktığımızda, 'Tutumu doğru izahı yanlış' demek lazım. CHP Genel Başkanı Özel aldıkları tutumu açıklarken 'makama saygının gereğini yapıyoruz, Adalet ve Kalkınma Partisi Cumhuriyet Halk Partili bir cumhurbaşkanı seçildiğinde aynı nezaketi gösterecek' diyor. Bu sözler bugüne kadar saygısızlık yapıyor, nezaketsizlik gösteriyorduk olmuyor mu?” dedi.