CHP'nin 'TRT'nin taraflı yayın politikası araştırılsın' önergesi reddedildi

CHP’nin TRT ile ilgili verdiği Meclis Araştırma Önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP, TRT’nin ‘tarafsızlık’ ilkesini yok sayan yayın politikasının ortadan kaldırılması için TBMM’de araştırma önergesi verdi. CHP önerge ile yerel seçimlere girilen süreçte TRT’nin siyasi partilere eşit sürelerde yer vermediğine dikkat çekerken, gelirleri vatandaşın vergilerinden oluşan TRT’nin tarafsızlık ilkesine uygun kamu yayıncılığına döndürülmesini istedi.

TRT’nin Anayasa’yı ve kendi kanununu tanımayarak suç işlediğini söyleyen CHP’nin Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “TRT kamu yayıncılığını bırakmış partizanlık rekoru peşinde. TRT yerel seçim döneminde 1 Ocak’tan bugüne AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’a 2 bin 592 dakika ayırmış. Genel Başkanımız Özgür Özel’e ise sadece 43 dakika! Bunun neresi adil! Neresi tarafsız yayıncılık?” dedi.

Çakırözer, “Cebinizdeki telefondan, evinizdeki televizyona, arabanızdaki müzik setine hangisini alsanız TRT’ye binlerce lira pay gidiyor! Ama bu milletin en az yarısını, onların haber alma hakkını yok sayıyor bu TRT! Çünkü artık milletin TRT’si değil, AK Parti’nin çiftliği olmuş. Gerçek sahibi millet olan TRT’yi de son kez uyarıyoruz. Bu seçimde adil  ve tarafsız yayıncılık yapmaya davet ediyoruz!” diye konuştu. CHP’nin Meclis Araştırma Önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

'TRT TAYYİP ERDOĞAN RADYO VE TELEVİZYONUNA DÖNMÜŞ'

Seçim dönemlerinde iktidar partisi ile muhalefet partilerinin adaylarına eşit yer vermediği gerekçesiyle eleştirilen Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın anlayışı TBMM’de de gündem oldu. TRT CHP lideri Özgür Özel’in TBMM’de gerçekleştirdiği haftalık grup konuşmasında da Özel’e sadece 3 dakika yer verirken, CHP TRT’nin ‘taraflı’ yayın politikasının ortadan kaldırılması için Meclis araştırması istedi. CHP’nin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Önerge sahibi CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gelirleri vatandaşın vergilerinden oluşan TRT’nin 19 yılda 12 milyar 50 milyon dolar gelir elde ettiğini söyleyerek, kurumun tüm yurttaşlar için kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü olduğuna dikkat çekti. Çakırözer, “Özel kanunu var. Tek yönlü, taraf tutan yayın yapamaz! Bir siyasi partinin menfaatlerine alet olamaz diyor açıkça! Peki bu TRT neye dönmüş? Tayyip Erdoğan’ın radyo ve televizyonuna dönmüş, AK Parti’nin borazanına dönmüş” dedi.

TRT Haber’in internet sitesi sayfasındaki haber gündemlerinden örnekler veren Çakırözer, “Haberlerin tamamı partili Cumhurbaşkanı ve iktidar partisinin haberleri. AK Parti’nin seçim günü kaç kişi ile meydanlarda olacağının haberi var mesela. Sadece bir yerde muhalefet var o da AK Parti sözcüsü eleştirirken “muhalefet’ kelimesini kullandığı için!” diye konuştu.

'HEM ADALETSİZ, HEM DE BÜYÜK AHLAKSIZLIĞA ORTAK'

Çakırözer, TRT’nin CHP lideri Özgür Özel’in Meclis’te partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmanın sadece 3 dakikasına yer verilmesini de eleştirdi. Çakırözer şunları söyledi:

“Bu partizanlığın en son örneğini de dün yaşadık. Ana muhalefetin lideri, Cumhuriyet Halk Partimizin genel başkanı Sayın Özgür Özel’in konuşmasını sadece 3 dakika verdi. Tam da TRT’yi eleştirirken kesti.”

“Peki biz niye eleştiriyoruz TRT’yi?” diye soran Çakırözer TRT’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile yerel seçimler döneminde muhalefet partilerine ayırdığı sürelere dikkat çekti. Çakırözer, “İşte Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Cumhur ittifakı adayı Erdoğan’a 48 saat 45 dakika 53 saniye yer verdiler. Millet ittifakının adayı Kılıçdaroğlu’na ise sadece 32 dakika 23 saniye! Bu adaletsizlik yetmedi. Bir de büyük ahlaksızlığa ortak olundu. Erdoğan’ın meydanlarda izlettiği montaj iftira videolarını yayınlayarak yayarak açıkça suça ortak oldu bu TRT. Seçim günü yasakları ihlal ederek AK Parti sloganını reklam diye yayınladılar” diye konuştu.

'ORTAK ACIMIZI ANARKEN BİLE TARAFLI YAYIN YAPTILAR'

6 Şubat Maraş depremlerinin yıl dönümünde de TRT’nin taraflı yayın yaptığını söyleyen Çakırözer, “Ortak acımızı anarken bile taraflı yayın yaptılar! 6 Şubat günü Cumhur Attifakı liderlerine 7 saat 20 dakika yer ayırdılar. Genel başkanımız ve milletvekillerimiz ile biz de gün boyu 11 ildeydik. Ama tek bir dakika dahi haberimiz verilmedi” dedi.

Çakırözer yerel seçim takviminin başladığı bu süreçte de TRT’nin partizanlık rekoru peşinde olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

“1 Ocak’tan bugüne AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’a 2 bin 592 dakika ayrılmış. Genel Başkanımız Özgür Özel’e ise sadece 43 dakika. Bunun neresi adil! Neresi tarafsız yayıncılık! Başkan adaylarımız için de aynı vahim tablo var! Ak Parti’nin 3 büyükşehir adayına 24 saat içinde toplam 73 dakika yer ayrılmış. Bizim adaylarımız Ankara’da Mansur Yavaş, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve İzmir’de Cemil Tugay’a değil bir dakika bir saniye dahi verilmemiş! Bu binlerce dakikalık taraflı, ayrımcı propaganda yetmemiş ki, şimdi de TRT’de ‘Şehirlerimizle Türkiye’ adıyla korsan propaganda filmleri başladı. Haber biter bitmez 4 dakikalık iktidar propagandası başlıyor.  Aslında reklam süresinden çalıyorlar. Reklam alsa gelir elde edecek. kamu zarara uğratılıyor. Ama kimin umurunda!”

'12 MİLYAR 50 MİLYON DOLAR GELİR 85 MİLYONUN VERGİSİ'

“Bu partizanlık, bize yapılan bu karatma hepimizin vergileriyle yapılıyor.  TRT’nin 2004-2022 yılları arasındaki toplam geliri 12 milyar 50 milyon dolar. Bugünkü kurla 375 milyar lira. Kim ödüyor bunu? Ucuz ekmek, ucuz et kuyruğundaki dar gelirliler emekliler, asgari ücretle yaşam mücadelesi veren emekçiler, siftah yapamadan kepenk indiren esnaf, alın terinin karşılığını alamayan çiftçi ödüyor. Barınamıyoruz diyen öğrenciler ödüyor. Ama hiçbirinin sesini duymuyor, duyurmuyor bu TRT.”

'RTÜK’Ü, YSK’YI VE MAHKEMELERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'

“Cebinizdeki telefon, evinizdeki televizyon, arabanızdaki müzik seti.. Hangisini alsanız TRT’ye binlerce lira pay gidiyor! 85 milyon hepimiz ödüyoruz! Ama bu milletin en az yarısını, onların haber alma hakkını yok sayıyor bu TRT! Çünkü artık milletin TRT’si değil, Ak Parti’nin çiftliği olmuş. Yaptıklarının tümü anayasaya ve kanunlara aykırı, açıkça suç işliyor! Yetkisi olan RTÜK’ü, YSK’yı ve mahkemeleri göreve çağırıyoruz. Gerçek sahibi millet olan TRT’yi de son kez uyarıyoruz. Bu seçimde adil  ve tarafsız yayıncılık yapmaya davet ediyoruz! Yine dinlemeyeceklerdir. O zaman da bu milletin kendi parasıyla TRT’yi borazana çevirenlerden 31 Mart seçimlerinde hesap soracaktır.”