CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel mazbatasını aldı

Mazbatasını alarak genel başkanlık görevine başlayan Özgür Özel, "CHP'nin 8. Genel Başkanı olarak mazbatayı almış olmak büyük bir onur" dedi. Özel AYM'nin sansür yasası kararına da tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 38. Olağan Kurultay'da yapılan oylamada, 812 oy alarak Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı girdiği yarışı kazanan ve CHP'nin yeni Genel Başkanı olan Özgür Özel, TBMM’deki makam odasında mazbatasını alarak resmen görevine başladı.

Özel, "Mustafa Kemal'den başlayarak İsmet İnönü, Bülent Ecevit'in genel başkanlarımızın fotoğrafları var. 8 yıldır partimi grup başkan vekili olarak temsil ettim. Bu odada CHP'nin 8. Genel Başkanı olarak mazbatayı almış olmak büyük bir onur. 8 yılın sonundan CHP Genel Başkanı olduysak siz parlamento muhabirlerinin Türkiye'ye aktardıklarınızla oldu" ifadelerini kullandı.

'DAHA DİRENÇİ OLACAĞIZ'

Özel konuşmasında AYM'nin bugün görüştüğü sansür yasasına ilişkin açıklama yaparken; AYM'nin iptal istemini reddettiğini öğrendi. Özel şunları söyledi:

"Parlamentoya güç kazandırmaya, ana muhalefet olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin bütün kurumları yıpranırken, elbette sorunlar var. Yine de herkes kendi görevini yapan kurumlar burada. Bugün AYM'nin sansür yasasını görüşüyor olması son derece kıymetli. Sansür yasasının iptal edilmesini istiyoruz. Ret mi edildi? Tabi bu çok kötü bir karar. Bu Türkiye'de bundan sonra gazeteciler için ve muhalefet için işlerin daha zor olduğu bir aşama. Bundan sonra gazetecilerin hapse atılması gibi meselelerde, daha dirençli olacağız. Yapılacak ilk PM toplantısında sansür yasasına da yer vereceğiz." 

'İÇİMDE BİRİKTİRDİĞİM DÜŞMANLIK YOK'

Sabah saatlerinde Özgür Özel, devir teslim töreni için eşi Didem Özel ile birlikte geldiği Ankara Esenboğa Havalimanında partililerin ilgisiyle karşılandı.

Özel, burada açıklamalarda bulundu. 

Özel'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

Elbette böyle sembolik günlerde böyle karşılamalar önemli ama artık protokolü azaltacağız, koruma sayısını azaltacağız. İlk gün gelen koruma ekibini yollamak istedik. 'Öyle olmaz, artık istemeseniz de korunmanız gereken bir statünüz var' dediler. Yarından itibaren o işe sosyal demokrat bir partiye, sosyal demokrat bir lidere yakışır şekilde düzenleyeceğiz. 

Zorlu bir kongre süreci geçirdik. Öncesinde çok üzüldük, kırıldık, söylenmeyecek sözler söylendi. Onları parti içinde konuşuruz, bir daha bunların olmaması için gerekli tedbirleri almak boynumun borcu. Ankara'ya adımımı atıyorum, geçmişten bugüne hatırladığım, içimde biriktirdiğim bir düşmanlık, alınacak intikam yok, kat edilecek yol var, iktidara gitmek durumundayız hep beraber.

Ankara'da mevcut belediyelerimizi koruyacağız ama üstüne kimsenin aklına, hayaline getirmeyeceği başarı koymak durumundayız. Bunun için örgütümüze güveniyoruz.

'SÖZDE DEĞİL, AKTİF CEZA'

Önce Anayasa Mahkemesi önündeki eyleme destek verip ardından sayın Genel Başkanımız ve değerli eşlerinin yanına evlerinde bir ziyaret yaparak hem şahsım hem sizler için resmi devir teslimden önce bir baba oğulun görüşmesi gereken şeyleri görüşmeye, ona da bundan sonra ömrümüz boyunca göstereceğimiz sözde değil, aktif vefa için bundan sonraki süreçte sürekli istifade edeceğimiz, gönlünü hoş tutacağımız, onun çok sevdiği örgütümüze katkı sağlamaya süreci sağlayacağımıza söz veriyorum." 

ÖZEL: AYM’NİN ANAYASA’YA UYMASINI BEKLİYORUZ

Havalimanındaki açıklamanın ardından Özgür Özel, gazetecilerin "sansür yasası" olarak değerlendirdiği "Dezenformasyon Yasası"na karşı nöbetine destek verdi. Nöbette kurulan serbest kürsüde konuşan Özel, CHP’nin itiraz başvurusunun altında imzası bulunan milletvekillerinden biri olduğunu hatırlatarak “AYM iptal yönünde karar almazsa yarından itibaren geçen hafta Tolga Şardan’a yapılan, tüm gazetecilere yapılacaktır” dedi.

AYM’ye kararıyla ilgili bir şey söylemeye gerek olmadığını ifade eden Özel, “AYM’nin Anayasa’ya uymasını bekliyoruz, halkın bilgi alma hakkını ve basın özgürlüğünü koruyacak adımı atacağına inanıyoruz” dedi.

Sansür yasasının yürürlükte kalmasına sebep olanların bunu dünyaya anlatamayacaklarını ve Türkiye’nin bunu kaldıramayacağını belirten Özel, “AYM’deki yargıçların kim tarafından hangi dönemde atandığına bakılmaksızın vicdanlarıyla karar vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

'GAZETECİLİĞİ BİTME NOKTASINA GETİRİRLER'

Özel, bir gazetecinin AYM'den tam tersi yönde bir karar çıkması durumunda CHP'nin tavrının ne olacağına ilişkin sorusuna da, "Tam tersi bir karar ihtimalinin burada tartışmanın bence AYM'nin vereceği kararla ilgili, iptal etmeme ihtimalini konuşmanın şu aşamada yanlış olduğunu düşünüyorum. Öyle bir şey olacak olursa Türkiye'yi bütün dünyada zora sokarlar. Türkiye'de gazetecilik mesleğini bitme noktasına getirirler. Böyle bir kara lekeyi taşımak istemeyeceklerini düşünüyorum. Aksi durum, her şeyi bozar. İnsanların ekonomisini bile bozar. Basın özgürlüğünün olmadığı, gazetecilerin hapse tıkıldıkları bir ülkeye, öyle çok bekledikleri ne yabancı sermaye gelir ne Türkiye'nin güven endeksi gelir, hiçbir şey olmaz. Burada verilecek karar son derece kritiktir. Hepimiz için önemlidir. Aksini düşünmüyoruz. Aksinin olması durumunda bunu olağanüstü şekilde değerlendiririz. Olağan olan buradan hukuka uygun, anayasaya uygun bir karar çıkmasıdır" diye konuştu.

TÖREN ÖNCESİ KILIÇDAROĞLU'NA ZİYARET 

Daha sonra Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'nu evinde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Özel'i kapıda karşıladı. Görüşmenin ardından Özgür Özel, "İşin bu kısmı aile görüşmesiydi, törenden sonra açıklama yapacağız" dedi. (DUVAR)