CIA'in WikiLeaks'e 'bilgi sızdıran' ajanı suçlu bulundu

CIA tarihinin en büyük 'sızdırma' vakasında Joshua Schulte suçlu bulundu. Schulte'nin CIA'in Apple ve Android yazılımları ile Smart TV'lere sızdığına dair belgeleri WikiLeaks'e verdiği iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CIA'de bilgisayar programcısı olarak çalışan ve teşkilat tarihinin en büyük sızıntısının baş aktörü olan Joshua Schulte, yeniden mahkemeye çıktı. 

CIA'in Apple ve Android yazılımlarının yanı sıra Smart TV'lere nasıl sızdığının da ortaya çıktığı 8 bin 761 sayfalık belgeyi WikiLeaks'e veren Shulte, "ulusal savunmaya ilişkin bilgilerin yasa dışı olarak ele geçirilmesi" ve "suç delillerinin karartılması"nın da aralarında bulunduğu 9 ayrı suçlamada suçlu bulundu.

AA'nın haberine göre jürinin 4 günlük müzakereden sonra aldığı kararın ardından hakim, Schulte'a ceza verecek.

Eski CIA çalışanının 80 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

Davaya ilişkin açıklama yapan New York Güney Bölge Mahkemesi Savcısı Damian Williams, "Joshua Adam Schulte, terör örgütleriyle ve dünya çapındaki diğer kötü niyetli odaklarla savaşmak için kullanılan, ülkenin en değerli istihbarat toplama siber araçlarından bazılarına erişimi olan bir CIA programcısıydı. Schulte, CIA'e karşı kızgınlık beslemeye başladığında, bu araçları gizlice topladı ve WikiLeaks'e sağladı. En kritik istihbarat araçlarımızdan bazılarını kamuoyuna, dolayısıyla da düşmanlarımıza duyurdu" dedi.

Savcı Damian, "Bugün Schulte, Amerikan tarihinin en küstah ve zarar verici casusluk eylemlerinden biri için mahkum edildi" ifadelerini kullandı.

Shculte ise savunmasında, FBI ve CIA tarafından "günah keçisi" olarak seçildiğini ve kendisine tuzak kurulduğunu ileri sürdü. Eski CIA çalışanı "Yüzlerce kişinin o bilgilere erişimi vardı. Yüzlerce kişi o bilgileri çalmış olabilir" dedi ve kendisine yöneltilen suçlamalarda makul şüphe bulunduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)