'Çift maaşın' iptaline karşı çıkan üyeler 'kamu görevi' demiş

Erdoğan'ın öğretim üyeleri için yayınladığı ve 'çift maaş'ın önünü açan kararnamenin iptaline karşı çıkan 3 AYM üyesinin 'Merkez Bankası'nın kamu kurumu' olduğu gerekçesini öne sürdüğü öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan karar 16 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi Gazete'de 16 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve öğretim üyelerinin Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliği yapabilmesinin önünü açan Cumhurbaşkanlığı Kararı dün Anayasa Mahkemesi tarafından 12'ye karşı 3 oyla iptal edildi. Karşı oy veren üyelerin "Merkez Bankası'nın kamu kurumu olduğunu ve öğretim üyelerinin kamu kurumlarında görevlendirilebilmesinin yasal olduğunu" savunduğu öğrenildi.

CHP AYM'YE TAŞIMIŞTI

CHP milletvekillerinin kararnamenin Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından sonuca bağlandı.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ni 3’e karşı 12 oyla iptal etti. AYM kararında kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı'nın karar veremeyeceği vurgulandı ve “Anayasa’da CBK’larla düzenleneceği özel olarak öngörülen konulara ilişkin olmayan kuralın Anayasa’nın 104. Maddesinin on yedinci fıkrasının üçüncü cümlesini ihlal ettiği anlaşılmaktadır” denildi.

KARŞI OY VERENLER NE DEDİ?

Öte yandan Birgün gazetesinde yer alan habere göre mahkeme üyeleri Rıdvan Güçler, İrfan Fidan ve Selahaddin Menteş'in ise "Merkez Bankası'nın bir kamu kurumu olarak görülmesi gerektiğini" ve "Yükseköğretim Kanunu'nun öğretim üyelerinin kamu kurumlarında görevlendirilebilmesine imkan verdiğini" savunarak karşı oy kullandıkları öğrenildi.

HOBİKOĞLU TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Kararnamenin yayımlanmasından yalnızca 3 gün sonra eski MHP Milletvekili Mustafa Haykır'ın kızı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu Merkez Bankası Banka Meclisi'ne seçilmiş ardından PPK üyesi olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yayınlanan kararnamenin hemen ardından Haykır'ın TCMB Banka Meclisi'ne getirilmesi ise "kişiye özel kararname" yorumlarına neden olmuştu. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu'nun, kararname ile çift maaş aldığı iddia edilmişti. (HABER MERKEZİ)