Çift maaşlı sendika yöneticileri: Hem kurumda hem sendikada yöneticiler
Sağlık Sen yönetimindeki 122 kişinin kamu sağlık tesislerinde yönetici pozisyonunda olduğu ortaya çıktı. SAHADER Başkanı Aktürk ‘‘Bu hem çift maaş hem mobbing olarak karşımıza çıkıyor’’ dedi.
DUVAR - Memur Sendikaları Konfederasyonu’na (Memur-Sen) bağlı Sağlık-Sen’in 51 ildeki yönetim kadrolarında yer alan 120 kişinin kamu sağlık tesislerinde yönetici olduğu ortaya çıktı.
Sendika yöneticilerinin, hastanelerde başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, mali işler müdürü, sağlık bakım hizmeti müdürü, destek ve kalite müdürü gibi bölümlerde de yönetici olduğu belirtildi.
BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Başkanı Abdurrahman Aktürk, yaptıkları araştırmaya dair ‘‘Altı ay önce kamuoyuna açık verilerle kontrol ederek ortaya çıkardığımız sağlıkta sarı yapılanma listemizi güncelledik. Hem kamu sağlık tesislerinde hem de yetkili sendikanın yönetim kurullarında yönetici olanların tespitini yaptık’’ dedi. İdari Mali İşler Müdürlüğü, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü gibi liyakat isteyen yöneticiliklerin adeta bir sendika tarafından parsellendiğini söyleyen Aktürk, şöyle devam etti:
‘‘Daha önceki listemizde 89 kişi bulmuştuk, güncellediğimiz haliyle 120’ye çıktı. İlk listeden bu yana 23 kişinin artık çifte yöneticilik yapmadığı belirlenmiştir. Ancak 45 yeni kişinin listeye yeni dahil olduğu ve yöneticilik pozisyonlarının bir sendika eliyle ele geçirilmeye devam ettiği araştırmamız sonucunda elde edilmiştir. Hem kamuda yöneticilik yapıp hem de Sağlık Sen’in yönetim kurullarında yönetici olarak çalışanlar var. Kimi mali işler müdürü, kimi başhemşirelik yapıyor, kimi kalite direktörü olmuş, kimi il sağlık müdürlüğünde uzman veya uzman yardımcısı. Bunların hepsi sözleşmeye tabi olarak yöneticilik yapıyor ve hem kamudan maaş hem sendikadan huzur hakkı alıyorlar. Yani çift maaşla çalışmış oluyorlar. Kurumlarda yöneticisi olan bu kaymak tabaka sendikacıların, kendi sendikalarına üye olunması noktasında elinden geleni yaptıklarını biliyoruz. Benzer biçimde bu sendikaya dahil olmayan sağlık meslek çalışanlarına mobbing, baskı, yer değişikliği tehdidi, sürgün edileceğine dair korkutma yollarını kullanarak sendikaya üye topladıkları bir çok kez medyaya yansımış durumdadır. Açıkladığımız ilk liste için verilen bir milletvekilinin verdiği soru önergesi ve bizim CİMER başvurumuz cevapsız kaldı. Yakın zamanda sağlık bakanlığı idareci belirleme görevini il sağlık müdürlüklerine devrederek sendika ve siyaset atamalarına daha kolay hale getirmiştir.’’
(ALINTI)