Çiftçilerden 'domates' eylemi: İhracat yasağına karşı yol kapattılar

Tarım Bakanlığı'nın gıda arz güvenliği ve fiyat artışı gerekçesiyle domates ihracatına getirdiği yasak çiftçiyi ayağa kaldırdı. Antalya Kaş'a bağlı Kınık'ta çiftçiler yol kapatarak eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Domates ihracatının kısıtlanmasına yönelik karar, Antalya'da çiftçiler tarafından protesto edildi. Kaş Kaymakamı, eylem yapan çiftçileri konunun kabinede ele alınacağı ve çözüleceğini sözünü vererek yatıştırmaya çalıştı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, domates fiyatlarındaki artışı ve depremi gerekçe göstererek gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması gerekçesiyle domates ihracatını 14 Nisan 2023’e kadar kısıtladı. Antalya'nın Kaş ilçesinde çiftiler, bugün, karara yönelik itirazlarını bir araya gelerek kamuoyuna duyurmaya çalıştı. Kalkan - Fethiye D-400 kara yolu çiftçiler tarafından trafiğe kapatılırken, jandarmanın yolu açmak istemesine de bir süre izin verilmedi. 

KAŞ KAYMAKAMI ÇİFTÇİLER İLE GÖRÜŞTÜ

İhracat kısıtlaması kararının iptal edilmesini isteyen çiftçiler, Kaş Belediye Başkanı ve Kaş Kaymakamı ile görüşmek istemesi üzerine Kaymamak Murat Öztürk, eylem yapan çiftçilerin yanına gitti. Edinilen bilgiye göre taleplerin yarın yapılması beklenen Kabine toplantısında ele alınarak çözüleceğini ileten Kaymakam Öztürk, çözülmemesi halinde çiftçilere kendisinin de destek vereceğini ve eylemlerine katılacağını belirtti. Görüşmenin ardından çiftçilerin eylemi sona erdi.

EGE'DEN DE TEPKİ VAR

Söz konusu ihracat yasağı kararına Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nden tepki geldi. Taze domatesin 2022 yılında 377 milyon dolarlık ihracat tutarıyla Türkiye'nin taze sebze ihracatında lider ürünü olduğu bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu'nun  yazılı açıklamasında, “Domates ihracatına getirilen yasak hem ihracatçılarımıza hem de üreticilerimize tamiri mümkün olmayan hasarlar verecektir. Tüketicilerimiz belki 1,5 ay göreceli olarak domatesi ucuza yiyebilirler ancak vatandaşlarımız domatesi seneye 100 liraya yemek durumunda kalabilirler” denildi.

Domates ihracatına getirilen yasak sonrasında üreticinin emeğinin karşılığını alamayacağı bir yola girildiğine temas eden EYMSİB Yönetim Kurulu, “Bu karar sonrasında üreticiler bankalardan aldığı kredileri geri ödeyemez konuma düşecekler. Tüccarlarla yaptıkları sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getiremeyecekler. Seneye üretim yapamayacaklar. Bu yanlış kararda ısrar edildiği takdirde önümüzdeki yıl domatesi ithal etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

‘İHRAÇ EDİLEN DOMATES, ÜRETİMİN YÜZDE 3,5'İ’

Türkiye'nin yıllık 14 milyon ton domates üretimiyle dünyanın en büyük domates üreticilerinden biri olduğuna yer verilen açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Türkiye 2022 yılında 526 bin ton karşılığı 377 milyon dolarlık taze domates ihraç etti. İhraç ettiğimiz taze domates, üretimimizin yüzde 3,5'i seviyesinde. Hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek üretimimiz var. İhracat, tarım sektörlerinde regülasyon görevi açısından çok değerli.

Yasak kararı piyasalarda psikolojik bir baskıya yol açacak. Domates yanında sektörümüzün ihraç ürünleri kuru soğan ve patatese getirilen yasak, donuk patates, donuk soğan ve domates salçasındaki kota uygulaması da yanlıştır. Bu yanlış kararlardan vakit kaybetmeden dönülmelidir.

İhracatçılarımız alıcılarının taleplerini karşılamak için yıllık sözleşmeli iyi tarım uygulamalarına göre üretim yaptırıyorlar. 600-700 civarında pestisite bakılan analizler yaptırıyorlar. Milyonlarca dolar yatırım yapıyorlar. Bir gece sektörün gerçeklerinden uzak bir yasak kararı 14 milyon ton üretimi, yüzlerce ihracatçı firmamızın ve yüzbinlerce üreticinin emeklerinin zayi olmasına yol açıyor.

Domates, taze domates, kuru domates, soyulmuş domates, domates salçası, dondurulmuş domates, domates sosları ve ketçap, domates suyu olmak üzere 2021 yılında 729 milyon dolar, 2022 yılında 850 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdı. Domates ve domates türevi ürünlerin ihracatı 1 milyar dolara koşarken elinin kolunun bağlanması bu olumlu seyrin büyük zarar görmesine yol açacaktır. Bu geri gidişin önüne geçilmesi uzun yıllar alacaktır." (HABER MERKEZİ)