Çiftçiye 1325 lira fiyat verilmişti, 273 dolara mısır ithal edildi
Tarımsal üretimde artan maliyetler nedeniyle çiftçiler, Çukurova bölgesinde pamuk yerine mısır ekmeyi tercih etmeye başladı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, mısır alımında ton fiyatı için çiftçiye 1325 lira teklif edildiğini, ancak kasım ayından beri yapılan 3 ihalede tonuna ortalama 273 dolar (yaklaşık 2 bin 100 lira) verilerek mısır ithal edildiğini söyledi.
Armağan Kabaklı
ADANA - Türkiye'de tarım üretiminde ithal ürün ve girdilerin oranı her yıl artarken mısırda da yerli üretici, ithalata dayalı tarım politikalarının mağduru oldu. Çukurova'da beyaz altın olarak adlandırılan pamuk tarlaları yerini karlılık nedeniyle mısıra terk etmeye başladı. 2019 yılında 6 milyon ton olan üretim, 2020’de %8,3 artarak 6,5 milyon tona yükseldi. Ancak Çukurova'da mısır hasadının ardından çıkılan üç ihalede yerli üreticiye verilen fiyatın çok üzerinde maliyetle mısır ithal edildi.
'İTHAL MISIR YERLİ MISIRDAN DAHA PAHALIYA GELDİ'
Tarımın her alanında temel sorunun yüksek girdi maliyetleri olduğunu hatırlatan CHP Tarımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı ve Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, ülke çiftçisine gereken desteği vermeyen iktidarın ithalat söz konusu olunca kesenin ağzını sonuna kadar açtığını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TPO) Kasım 2020'den Şubat 2021'e kadar yaptığı 3 ihale ile aldığı ithal mısır fiyat ortalamasının 273 dolar olduğunu kaydeden İncefikir, "Bugünkü kurla mısırın Türkiye'ye teslim fiyatı ton başına 2000 lirayı geçiyor. Ülkemiz çiftçisine 1325 lirayı reva görenler Rusya, Romanya ve Ukrayna’dan mısır ithalinde fazlasıyla bonkör oluyorlar" diye konuştu.
'ÇİFTÇİ MECBUREN PAMUK YERİNE MISIR EKİYOR'
Türkiye ekonomisinde tarımın payı son yıllarda azalma göstermiş olsa da tarım sektörünün önemini koruduğunu anlatan İncefikir, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasının tarımsal gelişim ile doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi. Pamukla rekabetinde mısırın kârlılık açısından avantajlı olduğunu kaydeden İncefikir, "Pamuk bitkisi hem zahmetli hem de yüksek maliyetli bir üründür ancak katma değeri yüksek bir bitkisel üründür. Her ne kadar pamuk ekim alanlarının yerini mısır almış olsa da hiçbir ürün pamuk kadar önemli ve kıymetli değildir. Çiftçi girdi maliyetlerinin altında ezildiği ve desteklenmediği için mısır ve benzeri ikame ürünleri tercih etmek zorunda kalmıştır" dedi.
'İKTİDAR MISIR BİTKİSİNDE RUSYA VE UKRAYNA'YI SEVİYOR'
"Ne yazık ki mısır üreten çiftçi de emeğinin karşılığını alamamaktadır. İktidar tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi mısır bitkisinde de Rusya ve Ukrayna'yı seviyor" ifadelerini kullanan İncefikir, "Mısır üretimimiz 6 milyon ton civarında olup tüketimimiz 7,5 milyon tonu geçiyor. Geçmiş 10 yılı incelediğimizde mazottaki fiyat artışı yüzde 220, gübrelerde ürede yüzde 300, DAP’ta yüzde 260'ı bulurken ürün fiyatlarındaki artış çok düşük oldu. Mısırda dünya verim ortalaması dekar başına 580 kilogram iken ülkemiz ortalaması 1000 kilogramı buluyor. Bu yüksek verime rağmen üretimimiz tüketimimizi karşılayamamaktadır" şeklinde konuştu.
Tarım Bakanı Ekrem Pakdemirli, temmuz ayında katıldığı bir televizyon yayınında yerli mısır alımı için ton fiyatını 1325 lira olarak açıklamıştı. Ancak serbest piyasada ton fiyatı 1816 lira olarak gerçekleşti. Bu rakam Adana'da 1840, Konya'da 1788 lira olarak gerçekleşti.