Çiğ köfte de ekonomik krize kurban oldu: 'Artık etli değil yumurtalı'
Çiğ köfte, Ramazan ayının gelmesi ile Urfa'daki iftar sofralarının baş köşesindeki yerini aldı. Ancak artık evlerde etle değil daha çok yumurta ile hazırlanıyor. Nedeni ise etin pahalanması...
URFA - Çiğ köfte deyince ilk akla gelen şehirlerden biri de Urfa... Urfa’da Ramazan ayı ile birlikte çiğ köfte sofraların baş köşesinde duruyor.
Hemen hemen her evin vazgeçilmezi olan çiğ köfte, etli ve yumurtalı olarak hazırlanıyor, marul, limon, salatalık ve ayranla tüketiliyor
Ancak daha önceleri evlerde etli olarak hazırlanan çiğ köfte, şimdilerde daha çok yumurta ile yapılıyor. Bunun sebebi olarak ette yaşanan fiyat artışı gösteriliyor.
'ESKİDEN SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ ETLİ ÇİĞ KÖFTEYDİ'
Urfa Konuk Evleri Dernek Başkanı Osman Karakaş, çiğ köftenin Urfa’nın en meşhur yemeklerinden olduğunu ifade etti. Karakaş “Etlisi doyumluk değil, tadımlıktır. Bugün çiğköftemiz Urfa’nın yanı sıra Türkiye'ye ve dünyaya mal olmuştur. Fakat çiğ köfteyi anavatanı olan Urfa’da yemek farklıdır” dedi.
Karakaş ekonomik koşullara ve hayat pahalılığına dikkat çekerek “Ama artık son dönemlerde oluşan ekonomik şartlar nedeniyle insanlar et alamaz duruma geldi. Maalesef etin kilosu belli, evlere et giremiyor. Eskiden sofralarımızın vazgeçilmezi etli çiğ köfteydi. Ama şu anda daha çok tercih edilen yumurtalı çiğ köfte oldu” ifadelerini kullandı.
'ÇİĞ KÖFTE MALZEMELERİ PAHALANDI'
İftar sofrası için evde çiğ köfte yoğuran Fatma Yöyen, çiğ köfte malzemelerinin pahalanması nedeniyle eskisi kadar sık yapamadıklarından yakındı. Yöyen, "Çiğ köftemiz ramazanın vazgeçilmezi ama eskisi kadar yapamıyoruz. Özellikle et fiyatları çok yüksek. Yeşilliği, bulguru, malzemesi derken etli çiğ köfte bize daha masraflıya geliyor. Biz de evlerimizde daha çok yumurtalı yapıyoruz. Yeter ki, çiğ köfte soframızda olsun. Sofrada çiğ köfte olmazsa o sofra bana boş gibi geliyor" dedi.
‘RAMAZANDA FAKİR DE OLSAN ZENGİN DE, O ÇİĞ KÖFTEYİ SOFRADA GÖRECEKSİN’
Esnaf Mehmet Bostancı, uzun yıllardır çiğ köfte satan bir isim. Her Urfalının iftar sofrasında çiğ köfteye yer verdiğini belirten Bostancı yapılışına dair şunları söyledi: “Çiğ köfteyi yoğurduğumuz kap bakır tepsi olacak. İkincisi Urfa isotunu çiğ köfteye vuracaksın ki, biraz can yakacak. Çiğ köfte, iftarda vazgeçilmezlerdendir. Özellikle gelen misafirlerimiz sofrada köfteyi görmek ister. Biz de mutlaka özellikle Ramazan aylarında çiğ köfteyi esnaf olarak yoğururuz. Tepsiye döker, eldiveni takıp yarım saat 45 dakika yoğururuz. Urfa çiğ köftesinin malzemesi ile yoğuracaksın, o hazır çiğ köfteler zaten her yerde satılıyor, biz yiyemeyiz Urfalılar olarak.”
Bostancı, “Ramazanda fakir de olsan zengin de, o çiğ köfteyi sofrada göreceksin” dedi.
URFA'DA ÇİĞ KÖFTE URFA İSOTU İLE YAPILIR
Çiğ köfte için tırtırlı bakır leğen, ince esmer bulgur, taştan ezilmiş merhem haline gelmiş kuşbaşı et, kırmızı ve mor ev yapımı isot, domates salçası, ince doğranmış nane, maydanoz ve yeşil soğan ile 1 baş sarımsak, marul, limon, turp, salatalık, lahana kullanılır.
İki renkten oluşan isot leğende yoğrulur, isotlar tek renkte buluşur. Et katılarak isotlar yoğrulur. Et isot acısı ile pişer ve rengini isota verir. Domates salçası sos olarak yoğrulmuş et ve isota karıştırılır. Bu aşamadan sonra çiğ köftenin ön harcı hazırdır.
Bulgur, isot ve etin üzerine dökülür, yoğrulmaya başlanır. Gevrek olana kadar yoğurma işlemi devam eder. Ardından ince doğrulmuş nane, maydanoz, kuru soğan ve sarımsak eklenir. Son bir yoğuruştan sonra çiğ köftenin lezzetine bakılır.
Kalite kontrolü için evin tavanına bir yumak çiğ köfte atılır. Eğer çiğ köfte tavanda kalırsa, çiğ köfte hazır hale gelmiştir. Marul, domates, limon, salatalık ve beyaz lahana ile servisi yapılır. Yanında lebeni, ayran veya cacık ikram edilir.