Prof. Alaeddinoğlu: Cilo buzullarında gezmek insanları da buzulları da tehlikeye atıyor
Cilo Dağları'nda kırılan buzulların arasında kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları sürerken Prof. Dr. Alaeddinoğlu, buzullarda gezilmesinin hem insanlar hem de buzullar için tehlikesine dikkat çekti.
DUVAR - Hakkari'de dün çıktıkları 4 bin 135 rakımlı Cilo-Sat Dağları'nda kırılan buzulların arasına düşüp kaybolan 2 kişiyi arama kurtarma çalışmaları sürerken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bölgeyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
DHA'da yer alan habere göre Alaeddinoğlu, "Buzullara baktığımızda aslında gördüğümüz yer, tamamen buz kütlesinden oluşan bir yapı değil. İçi boş, çoğu yerde 50 metreyi belki daha fazla derinlikte boşlukları içeren ve tabanı tamamen boş akarsuların aşındırdığı o erimenin meydana getirdiği çukurlarla dolu. Dolayısıyla o yüzeylerde hareket etmek, gezinmek kesinlikle ciddi bir risk" dedi.
BUZULLAR KÜÇÜLÜYOR
Türkiye'nin en yüksek 2'inci dağ konumunda olan Cilo Dağı'nın 4 bin 135 metre yüksekliğiyle görkemli ve özel bir dağ olduğunu, bünyesinde yaklaşık 20 bin yıllık bir geçmişe sahip buzulları barındırdığını anlatan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Özellikle son 50 yıldır ama yoğun olarak da son 10 yıldır küresel iklim değişikliğinden kaynaklı ısınmaya bağlı olarak buzullar her geçen yıl maalesef alan kaybederek küçülüyor" diye konuştu.
'AKTİVİTELER ASLINDA ÇOK TEHLİKELİ'
Buzulların sadece yüzeyden alan kaybetmediğini anlatan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Buzullar, yerden de yani iç kesimlerden de erime sürecine tabiler. Dolayısıyla erime süreci sadece yüzeyde yaşanmıyor. İçi boş çoğu yerde 50 metreyi belki daha fazla derinlikte boşlukları içeren ve tabanı tamamen boş akarsuların aşındırdığı erimenin meydana getirdiği çukurlarla dolu. Dolayısıyla o yüzeylerde hareket etmek, gezinmek kesinlikle ciddi bir risk. Oradaki buzulun yapısına verdikleri zararlar da önemli, çünkü bu buzlular doğa harikası. Doğa harikası bir buzulun bu şekilde insanların yüzeyde gezinerek o ayaklarındaki aşındırma, o erimeler sonucu oluşan o yapıdaki incelmelerin kırılmasıyla, o derin vadilerin sayıca artması ve buzulun erimesini hızlandırması var. En önemli risklerden biri de insan hayatı. Çünkü bu buzullar yüzeyde sağlam gibi görünürlerken o alt boşluklarda tabanda yaşanan erime süreci aslında hiç de o buzluların güvenli olmadığını, o yüzeyde yaşanacak bir kırılmanın, o yüzeyde yürüyen işte orayı deneyimleyen insanlar için ciddi bir tehlike yarattığı anlamına gelir. İşte yakın zamanda da benzer bir durum yaşandı" dedi.