Çin, 32 yıl sonra yurtdışına evlat edindirme uygulamasını durdurdu
Çin, 1992 yılından bu yana yürürlükte olan yurtdışına evlatlık verme uygulamasını durdurma kararı aldı. Halihazırda evlat edinme sürecindeki ailelere ne olacağı ise netlik kazanmadı.
DUVAR - Çin hükümeti, Çin vatandaşı çocukların yurtdışına evlatlık verilmesi uygulamasının durdurulduğunu açıkladı. 30 yılı aşkın süredir yürürlükte olan uygulama, temelini ülkenin katı 'tek çocuk' politikasından alıyordu. Çin'in yurtdışına evlatlık verme uygulamasını başlattığı 1992 yılından bu yana 160 binin üzerinde Çinli çocuk, dünyanın farklı ülkelerindeki aileler tarafından evlat edinilmişti. Çin'in Uluslararası Çocuklar (CCI) kurumuna göre, çoğu kız çocuklar olmak üzere yaklaşık 82 bin çocuk ABD'li aileler tarafından evlat edinilmişti. Çin, 32 yıldır devam eden bu uygulamaya son verme kararı aldı.
'POLİTİKA, ULUSLARARASI EĞİLİMLERE GÖRE YENİDEN DÜZENLENDİ'
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, 5 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin sınır ötesi evlatlık politikasını uluslararası eğilimlerle paralel bir şekilde yeniden düzenlediğini söyledi. Mao'nun açıklamasına göre, Çin'e evlat edinmeye gelen yabancıların üç nesli içinde olan, aynı nesilden kan bağı bulunan kişilerin çocuk evlat edinmesi haricinde 'Çin çocukları evlatlık için yurtdışına göndermeyecek'. Öte yandan, halihazırda Çin'den evlat edinme sürecinde olan yabancı ülke vatandaşları ve ailelerin durumunun ne olacağı netlik kazanmadı.
'TEK ÇOCUK' POLİTİKASINDAN DÜŞÜK DOĞUM ORANLARINA
Çin'in aldığı bu karar, aynı zamanda Çinli yetkililerin nüfusta son iki yılda yaşanan azalma karşısında vatandaşlarını evlenip çocuk sahibi olmaya teşvik etmeye çalıştığı bir dönemde alındı. Çin, şu anda dünyanın en düşük doğum oranına sahip ülkelerinden biri durumunda. Pek çok Çinli, çocuk bakımının yüksek maliyeti, iş güvencesi ve gelecek konusundaki endişeler gibi sebeplerden çocuk sahibi olmayı tercih etmiyor.
Çin'de 1979-2015 döneminde katı bir 'tek çocuk' politikası vardı. Ailelerin sadece bir çocuğunun olmasına izin verilirken, aileler tercihini çoğu zaman 'geleneksel olarak ailelerine bakması beklenen' erkek çocuklardan yana kullanıyordu ve kız çocukları evlatlık veriyordu.
(REUTERS)