Çin ile Rusya BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçildi, ABD'den tepki geldi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi için yapılan oylamada Çin ile Rusya seçilen 15 ülke arasında yer aldı. Suudi Arabistan konseye seçilemezken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun açıklamasında "ABD, otoriter rejimlerin BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesini kınıyor" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne seçilen yeni 15 ülke arasında hak ihlalleriyle eleştirilen Çin ve Rusya yer aldı. Suudi Arabistan ise 47 üyeli Cenevre merkezli konseye seçilemedi.

Konsey için yapılan oylamada Fransa, İngiltere, Pakistan, Özbekistan, Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba da seçildi. Seçilen yeni ülkeler, 1 Ocak 2021 itibarıyla Konseyde üç yıl görev yapacak.

POMPEO'DAN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hak ihlalleriyle eleştirilen Rusya ile Çin'in BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesine tepki gösterdi. Pompeo, yazılı açıklama yaparak, "ABD, otoriter rejimlerin BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesini kınıyor" ifadelerini kullandı.

Pompeo, 2018'de ABD'nin Konseyden çekildiğini hatırlatarak, Konseyin 'İsrail karşıtı yanlı tavırlar' içinde bulunduğunu savundu ve 'insan hakları ihlali yapan' ülkelerin konseye seçilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. ABD'li Bakan, Konseyin reforme edilmesi yönündeki çağrılarını yinelediklerini kaydetti.

BM İnsan Hakları Konseyi, 2006'da kuruldu. BM üyesi ülkeler, İnsan Hakları Konseyi üyeliğine, BM Genel Kurulunca üç yıllığına seçiliyor. İnsan hakları konularını görüşmek üzere mart, haziran ve eylülde yılda üç kez toplanan Konseyin oturumları sırasında, karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor. Ancak BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararları, 'tavsiye' niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

47 üyesi bulunan Konsey, insan hakları sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi sebebiyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütlerince eleştiriliyor. ABD de İsrail'e karşı 'kronik, ön yargılı tutum sergilemesini' gerekçe göstererek, Haziran 2018'de 47 üyeli BM organından ayrılmıştı. (AA)