Çin: Kontrolden çıkan roket Hint Okyanusu'na düştü

Çin'in kontrolden çıkan roketinin Hint Okyanusu'na düştüğü açıklandı. Çin devlet medyası, roketin Maldivler yakınlarında düştüğü yerin koordinatlarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Uzay İstasyonu'nun fırlattığı ve kontrolden çıkması sonrası Dünya'da bir yerleşim bölgesine düşmesi riski nedeniyle günlerdir gözlemlenen roketin Hint Okyanusu'na düştüğü açıklandı. Çin devlet medyası, kontrolden çıkan Long March 5B roketinin Hint Okyanusu'nda Maldivler'in batısına düştüğünü açıkladı.

KOORDİNATLAR AÇIKLANDI

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi'nin açıklamasında, roketin düştüğü yerin koordinatları 72.47° Doğu ve 2.65° Kuzey olarak verildi. Açıklamada, roketin büyük kısmının atmosfere girişte yanarak parçalandığı, enkazın ise Çin saatiyle 10.24'te (TSİ 05.24) Maldivler yakınlarında denize düştüğü bilgisi verildi. Böylece, roketin bir yerleşim yerine düşeceği yönünde günlerdir devam eden spekülasyonlar da son buldu.

İSTANBUL'A BİLE DÜŞEBİLECEĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Long March-5B roketi, Çin Uzay İstasyonu'nun ilk parçası ve çekirdek modülü olan Tienhı'yı (Gök Uyumu) uzaya taşımak amacıyla 29 Nisan'da uzaya fırlatılmıştı. Modül roketten ayrılarak planlanan yörüngesine oturmuş ancak Dünya'da planlı bir noktaya inmesi gereken roket kontrolden çıkarak 'serbest düşüş'e geçmişti.

Uzmanlar Dünya'nın büyük kısmının okyanus ve yaşam alanı olmayan yerlerden oluşması nedeniyle roketin bir yerleşim alanına inmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu söylese de, özellikle de sosyal medyada günlerdir spekülasyon yapılıyordu. Roketin New York, Madrid, Pekin, Şili ve hatta İstanbul'a düşebileceği gibi iddialar ortaya atılmıştı.

ABD'DEN YENİ ELEŞTİRİ

ABD de Çin'i 'şeffaf davranmamakla' eleştirmişti. ABD'den son yapılan açıklamadaysa, roketin 'Arap yarımadası üzerinden atmosfere yeniden giriş yaptığı' doğrulandı ancak enkazın karaya mı suya mı düştüğünün henüz bilinmediği savunuldu.  NASA yöneticisi Bill Nelson da Çin'i standartlara sorumlu ve şeffaf bir şekilde uymamakla eleştirdi. Çin devlet medyası ise Batı dünyasını roket aleyhinde kasten endişe yaratarak Pekin yönetimini itibarsızlaştırmaya çalışmakla suçluyor. (DIŞ HABERLER)