Çin'in eski devlet başkanı Cintao'nun salondan niye çıkarıldığı açıklandı

Xinhua ajansı, Çin Komünist Partisi'nin dün sona eren 20. Ulusal Kongresi'nin kapanış oturumunda eski devlet başkanı Cintao'nun 'iyi hissetmediği için' salonun dışına alındığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Şi Cinping'in üçüncü kez Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) genel sekreteri olarak seçildiği Ulusal Kongre'de, Çin'in eski devlet başkanı Hu Cintao'nun 'iyi hissetmediği için' salonun dışına alındığı belirtildi. Cintao, partinin Pekin'deki 20. Ulusal Kongresi'nin kapanış oturumunda, anlaşılmayan sebeple görevliler tarafından salondan çıkarılmıştı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua haber ajansından saatler sonra yapılan açıklamada, “Oturum sırasında kendini iyi hissetmeyen Cintao'nun personeli, sağlığı ve dinlenmesi için kendisine toplantı yerinin yanındaki bir odaya kadar eşlik etti. Şimdi, o çok daha iyi" denildi. 

NE OLMUŞTU?

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) dün sona eren 20. Ulusal Kongresi'nin kapanış oturumunda, Merkez Komite'nin seçilmesinin ardından basın mensuplarının salona alındığı sırada, ön sırada Devlet Başkanı ve Genel Sekreter Şi Cinping'in solunda oturan Hu ile onun yanındaki Meclis Başkanı Li Canşu ile arasında diyalog geçtiği görüldü. Şi, görevlileri çağırarak 79 yaşındaki eski lidere yardım etmelerini istedi. Görevliler Hu'yu ikna edemeyince koltuk altından tutarak sandalyesinden kaldırmaya çalıştı. Önce bundan memnun olmadığı, dışarı çıkmak istemediği gözlenen Hu, bir süre sonra iş birliği yaparak görevliler eşliğinde salonu terk etti. Hu, çıkarken Başbakan Li Kıçiang'ın omzuna dokunarak destekleyici bir jest yaptı. 

Hu Cintao, 2002-2012 yıllarında Çin Devlet Başkanlığı ve ÇKP Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuştu. Şi Cinping, 2007-2012 yıllarında Hu'nun yardımcılığını yürütmüştü. (DIŞ HABERLER)