Çinli uzman: Aşının koruma oranı yüzde 90'a ulaşsaydı açıklama ertelenmezdi
Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş ettiği Çin aşısı CoronaVac'ın Brezilya'daki sonuçlarının açıklanmasının üçüncü kez ertelenmesi tartışma yarattı. Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times'a konuşan Çinli aşı uzmanı Tao Lina, "Brezilya'da elde edilen koruma oranı yüzde 90'a ulaşsaydı açıklama ertelenmezdi" yorumu yaptı.
DUVAR - Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş ettiği Çin menşeli korona virüsü aşısı CoronaVac'ın Brezilya'daki sonuçlarının açıklanması üretici şirket Sinovac'ın talebiyle ertelenirken, Çinli aşı uzmanı Tao Lina 'aşının koruma oranının beklendiği kadar yüksek olmayabileceğini' söyledi. Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times'a konuşan Tao, 'aşının koruma oranı yüzde 90'a ulaşsaydı, Sinovac'ın bu iyi haberi hemen vermemesi için bir sebep olmayacağını' belirtti.
'YÜZDE 70' TAHMİNİ
Şanghay'ın hastalık önleme ve kontrol departmanının eski bir çalışanı olduğu belirtilen Tao, 'CoronaVac aşısının koruma oranının yüzde 70'i geçmeyeceği' tahmininde de bulundu. Ancak Tao bu noktada, Pfizer ve Moderna firmalarının yüzde 90'ın üzerinde koruma sağlayan mRNA aşılarına kıyasla CoronaVac gibi inaktif virüs kullanan aşıların daha düşük koruma sağlamasının beklenen bir durum olduğunu vurguladı.
'VERİLERİ DAHA AVANTAJLI HALE GERTİRMEK İSTİYOR OLABİLİRLER'
Global Times'ın haberinde, Sinovac firmasının Endonezya ve Türkiye'deki Faz-3 sonuçlarını bekleyerek nihai sonuçlarını optimize edebileceği belirtildi. Global Times, Pekin'de yaşayan bir diğer bağışıklık uzmanının görüşlerini de yayımladı. İsmi açıklanmayan uzman, Sinovac firmasının diğer aşılarla yarışabilmek için verilerini iyileştirmesinin gerekebileceğini söyledi. Haberde, "Bu uzmana göre, Sinovac için olası endişelerden biri, mevcut sonuçların koruma oranı, yan etkiler veya başka açılardan diğer aşılarla kıyaslandığında kendi avantajına olmaması olabilir. Dolayısıyla firma daha fazla optimizasyona ihtiyaç duyabilir" denildi.
'DENEME YAPILAN DİĞER ÜLKELERLE İLETİŞİM SIKINTISI VAR'
Haberde, Çin menşeli aşıların koruma oranlarının açıklanmasının gecikmesinin bir diğer sebebi olarak iletişim sıkıntısı gösterildi. CoronaVac için Brezilya'nın yanı sıra Türkiye ve Endonezya'da Faz-3 denemeleri yapılırken, üretici firma Sinovac'a yakın olduğu belirtilen bir kaynak şu yorumu yaptı: "Deniz aşırı klinik denemelerdeki ilerleme tamamen ev sahibi ülkenin ekibi tarafından kontrol ediliyor ve her bir adımda iletişim kurmak, en az üç dil arasında gidip gelmeyi gerektiriyor. Bu da verimli iletişimin önünde engellere yol açıyor."
Brezilya'da dün yapılan açıklamada, aşının onay için asgari seviye olan yüzde 50 koruma oranını geçtiği ve Faz-3 denemelerinin nihai sonuçlarının, Sinovac tarafından diğer ülkelerdeki verilerle birleştirilerek 15 gün içinde açıklanacağı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)