Çip fiyaskosu: Hayvanlar için bir adım atıldı, o da yanlış atıldı
Ev hayvanlarına 31 Aralık'a kadar çip takılması zorunlu ancak piyasada çip yok. Sokak hayvanlarının nasıl tedavi edileceği belirsiz. Çipin hayvan sağlığına etkisi de dikkate alınmamış.
DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ev hayvanlarına çip takılmasını öngören yönetmeliği fiyaskoya döndü. 26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmeliğe ilişkin evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Bu çerçevede mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.
Çip taktırmak için son tarih ise 31 Aralık 2022. Bu tarihten sonra ise çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 TL para cezası verilecek. Hayvan sahiplerinin çip taktırmak için son beş günü kaldı ama veterinerlerde çip kalmadığına dair şikayetler artıyor. Yoğun başvuru üzerine mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanmaya başlarken veteriner hekimler ek süre istedi.
Dün itibarıyla sürenin dolmasına 6 gün varken ülke genelinde 1 milyon 3 bin 810 hayvan kayıt altına alındı. Yaklaşık 5 milyon hayvana çip uygulaması yapılmadığını aktaran Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Volkan Toker, "Türkiye’deki bütün kliniklerde ve tarım il ve ilçe müdürlüklerinde çip takılmaya devam edilse bile 24 saat esasıyla süre sonuna kadar bu kadar hayvana mikroçip takılıp kayıt altına alınmasına imkan yok" dedi.
Bianet'ten Ece Deniz'e konuşan Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa yönetmeliğin hazırlanmasında STK'ların sürece dahil edilmediğini belirterek şunları söyledi:
"Yönetmeliğin çıkarılmasındaki ana amaç sahipli hayvanları kayıt altına almak ve sokağa terk edilmelerini önlemekti. Yönetmelik uyarınca hayvanların terk edilmesi durumunda da hayvan sahiplerine çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Fakat yönetmelik birçok hatayla dolu. Sahiplerinden hayvanların zorla alındığına dair şikayetler tarafımıza iletildi. Bütün bunları bakanlığa da ifade ettik. Yönetmelik yapılırken sokağın ve sahanın gerçeklerini bilen bizlere sorun dedik. Ama yine de STK'ların görüşlerini almadılar. "1 Ocak'tan itibarense klinikler sahipsiz hayvanlara bakmayacak. Bunun nedenini bakanlığa sorduk. Bakanlık artık belediyeler sahipsiz hayvanlara bakacak dedi. Ama şöyle bir sorunumuz var ki 138 belediyemizin 1200 tanesinde bakımevi yok. Dolayısıyla sokaktaki hayvanlar için tedavi imkânı da yok."