Cizreli Duymak ailesinin zor günleri: Devletin gözünde bir hiç olarak işaretlendik

Cizre'de sokağa çıkma yasağı döneminde öldürülen Mahmut Duymak'ın ailesi kesilen para cezaları ve gözaltı kararlarıyla zor günler geçirirken, 22 yaşındaki Fırat Duymak'ın belediyedeki işine kayyım son verdi. Fırat Duymak "Devletin gözünde bir hiç olarak işaretlendik. Son darbeyi de kayyım yaptı” diyor.

Fırat Duymak (en sağda) işsiz kalınca aile çok zor durumda kaldı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasağında öldürülen Mahmut Duymak'ın ailesi para cezaları ve gözaltılarla yaşamaya devam ediyor. Duymak'ın 22 yaşındaki oğlu Fırat Duymak kayyım atanmadan önce Cizre Belediyesi'nde çalışıyordu. Kayyım Duymak'ın işine son verildi. Duymak işinden olunca aileye bakacak kimse kalmadı.

Fırat Duymak, “Türkiye genelinde pandemi nedeniyle işsizlik arttı. Ama ben devlet yüzünden iş bulamıyorum, çalışamıyorum. Üzerimizdeki baskıdan dolayı okulu bıraktım. Evin büyüğü benim ve düşünün aileme bakabilmek için elimden bir şey gelmiyor" diyor.

'ZATEN ZOR KOŞULLARDA YAŞIYORDUK'

Duymak'ın 51 yaşındaki babası Mahmut Duymak, 'hendek' ve sokağa çıkma yasakları döneminde halkın 'vahşet bodrumları' diye andığı bodrum katında öldürüldü. Duymak öldürüldükten sonra eşi, çocuğu birçok kez gözaltına alındı, haklarında para cezaları kesildi ve evlerine sabah vakti baskınlar düzenlendi. Duymak'ın oğlu Fırat Duymak ise belediye kayyım atandıktan sonra işine son verildi. Duymak tüm bu yaşananları şöyle anlatıyor: “Babamızı kaybettiğimiz süreçten bu yana devletin gözünde bir hiç olarak işaretlendik. Ben gözaltına alındım, annem cezaevine atıldı, hakkımızda para cezaları kesildi... Annem 5 ay cezaevinde tutuklu kalınca evdeki 3 kardeşimin psikolojisi bozuldu. Zaten zor koşullarda yaşıyorduk. Üstüne sokağa çıkma yasakları döneminde annemin babam için elindeki beyaz tülbentle bodrum katlarına yürüdüğü için hakkında verilen para cezası bizi daha da zor bir duruma soktu. Aile, eş dosttan borç olarak hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz.”

'BİZE BUNLARIN YAŞATILMASI HİÇBİR YERDE KABUL EDİLEMEZ'

Belediyedeki işinden kayyım tarafından son verilen Duymak şöyle devam etti: “Belediyeye başvurdum ve işe alındım. Sadece iki ay çalışabildim. Belediyeye kayyım atandıktan hemen sonra işten atıldım. Gerekçe ise ben olmadığım halde benim adım sosyal medyada yapılan paylaşımlar. Bir şeyleri yoluna sokmaya çalışırken bu sefer de darbeyi kayyım vurdu. Şu an kiradayız. 3 yıl önce kendimize bir ev yapmaya karar vermiştik. Yaşanılanlardan dolayı da bu evimiz şu an inşaat halinde bekliyor. Kirada oturmaya devam ediyoruz. Ne zaman iş başvurusu yapsam bu durum bana engel oluyor. Yani şunu anlatmak istiyorum: Bizlere bunların yaşatılması hiçbir yerde kabul edilemez. Pandemiden dolayı Türkiye genelinde bir iş sorunu var ama biz devlet yüzünden iş bulamıyoruz. Bu baskı yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldım, evin büyüğü benim ve hiçbir şey elimden gelmiyor.”

'KAPIDAKİ ÇÖP ALINIRKEN ÜRKER HALE GELDİK'

“Biz her şeye rağmen yine ailece birliğimizi, huzurumuzu yerinde tutmaya çalışıyoruz” diyen Duymak sözlerine şöyle devam etti: “Ama biz de insanız. Ben bu yaşımda gerçekten çok şey öğrendim ve bunların üstesinden de geleceğimizi inanıyorum. Ama bu iyi bilinsin ki biz babamızı kaybettik. Devlet bizim yakamızı bırakmıyor. Kardeşlerim şöyle diyor: Bir daha bize gelirlerse hepimizi öldürsünler. Sabahın köründe üst üste yapılan 3 baskın bizi kötü etkiledi. Psikolojimiz bozuldu. Her sabah saat beşte kalkıyoruz. Belediye kapımızın önündeki çöpü almaya geldiğinde çıkardıkları sesten ürker hale geldik. Sesi duyunca bütün aile ayağa kalkıyoruz. Bunlara gülüyorum ama bu çok dramatik bir şey. Kaç kişinin başına böyle bir şey gelmiştir? Daha anlatılacak çok şey var... Yaşadıklarımız kelimelerle anlatılamaz.”

DUYMAK AİLESİNİN SON BEŞ YILDA YAŞADIKLARI

- Mahmut Duymak'ın eşi Lütfiye Duymak, bodrum katlarına beyaz bayraklarla yürüyen kadınlar arasındaydı. Açılan dava sonucunda beş çocuk annesi Lütfiye Duymak'a 5 bin 861 TL. para cezası verildi. Para cezası verildiğinden haberi olmayan Duymak'ın beş çocuğuyla birlikte yaşadığı eve haciz için avukat gitti. Duymak'ın eşinden kalan arsa hissesine haciz konuldu.

- Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 20 Mart tarihinde Cizre’de gözaltına alınan Lütfiye Duymak, emniyetteki işlemlerinin ardından ilçe adliyesine sevk edildi. Duymak, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verdi.

- Duymak savcılık ifadesinin ardından, hakkında tanık ifadeleri, evde bulunan bir kitap ve Cizre’de yasak ve yıkım sırasında yaşadıklarına dair verdiği röportajlar gerekçe gösterilerek, “örgüt üyesi olmak” iddiası ile tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

- Cizre’deki yasaklı dönemde mahsur kaldıkları bodrumlarda öldürülen isimlerden Mahmut Duymak’ın eşi Lütfiye Duymak hakkında, bir tanık ifadesi gerekçe gösterilerek 3 yıl 1 ay 15 gün ay hapis cezası verildi. 

- Şırnak'ın Cizre ilçesinde çalışan Mahmut Duymak'ın oğlu DİHA Muhabiri Fırat Duymak, evden çıktığı sırada özel harekat polislerince gözaltına alındı.