ÇMO: Çevre ve halk sağlığı için tüm veriler şeffaf şekilde paylaşılmalı

Balık ölümleri ile ilgili açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası, çevre ve halk sağlığı açısından tüm verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını, kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesini istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, İzmir körfezinde yaşanan balık ölümleri ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Son yaşanan olay ile ilgili ilk gözlemlerin alg üremesinin olduğunu ve çözünmüş oksijen seviyesinin düşük olduğunu gösterdiğini belirten çevre mühendisleri, ilgili kurumlar tarafından alınan numunelerin analiz sonuçlarının paylaşılması için resmi başvuruda bulunduklarını ifade etti. Oda olarak bilim kurulları ile birlikte uzun yıllardır İzmir’in koku sorunu ile ilgili çalıştıklarını hatırlatan çevre mühendisleri, açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Yıllardır farklı zamanlarda görünen alg patlamasının neden balık ölümleri ile sonuçlandığını anlamak, koku sorunu ve balık ölümleri ile ilgili daha kapsamlı bir değerlendirme yapabilmek için balıkların ölüm nedenleri ile ilgili tespitler ile deniz suyu numunelerine ilişki sonuçlar beklenmektedir. Bununla birlikte benzer süreçlerin tekrar yaşanmaması için, deniz suyu kalitesinin biyolojik ve fizikokimyasal parametrelere göre düzenli olarak izlenmesi, değişimlerin gözlemlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için şarttır. Kritik noktalarda derinlik boyunca çözünmüş oksijen, pH, süspanse katı madde, Körfezin özel durumu yüzünden H2S gibi temel parametreler sürekli izlenmeli, otomatik ölçümlerle anında türetilmelidir. Çevre ve halk sağlığı açısından tüm veriler şeffaf bir şekilde paylaşılarak kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir.”

‘KİRLETİCİ KAYNAKLAR DENİZ SUYUNU OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Kirletici faktörlerin incelenmesi gerektiğinin de altını çizilen açıklamada, “Yeterince arıtılmamış evsel ve endüstriyel atıksu deşarjları, taşınan kirleticiler, körfezdeki gemi trafiği, gemi söküm tesisleri, endüstriyel tesisler, balık çiftlikleri gibi kirletici kaynaklar deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Diğer yandan balık ölümlerinin Bayraklı sahilinde görüldüğü düşünüldüğünde bölgedeki olası kirletici kaynaklarla birlikte, derelerle de taşınan kirleticilerin de araştırılması gerekmektedir. Deniz suyu kalitesinin iyileştirilmesi için kirletici kaynakların kontrol ve denetimi yerel ve merkezi idarelerin yetki ve sorumlulukları çerçevesinde etkin bir şekilde yürütülmeli.

İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının önümüzdeki yıllarda da yaşanacağı düşünüldüğünde gerekli önlemler alınmadığı takdirde alg patlamaları ve balık ölümlerinin gerek kent estetiği gerek çevre ve halk sağlığı açısından sorun olmaya devam edeceğine dikkat çekmek istiyoruz” denildi.

İlgili kurumların, su kalitesi parametreleri açısından yaptıkları ölçümleri kamuoyu ile paylaşmaya davet edildiği açıklamada, iç körfez kalitesini yükseltmek için de gerekli çalışmaların yürütülmesi istendi.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler balık ölüm izmir