CNN: ‘Gazze metrosu’ndaki küçük bir hücre 2 yıl boyunca saldırıyı planladı

CNN International’a konuşan kaynaklar, Hamas mensubu küçük bir hücrenin Gazze’deki tünellerde kablolu telefon hattı kullanarak 7 Ekim’deki saldırıyı 2 yıl boyunca planladığını söyledi.

Hamas saldırısı sonrası İsrail'deki Kissufim kibbutz'u. (21 Ekim 2023)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ saldırısının küçük bir ‘hücre’ tarafından planlandığı, bu kişilerin yaklaşık 2 yıl boyunca Gazze’deki tünellerde bir kablolu telefon ağıyla iletişim kurduğu iddia edildi.

CNN International’ın konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail'in ABD ile paylaştığı istihbarat, ‘Gazze metrosu’ olarak da bilinen tünellerdeki telefon hatları sayesinde saldırıyı planlayan Hamas mensuplarının gizli bir şekilde iletişim kurabildiğine ve bu iletişimin İsrail tarafından takip edilemediğine işaret etti.

‘TELEFON VE BİLGİSAYAR KULLANMADILAR’

Kaynakların paylaştığı bilgilere göre, tünellerde 2 yıl boyunca kablolu telefonla görüşerek saldırıyı planlayan hücre, ardından 7 Ekim’de yüzlerce Hamas mensubunu saldırıya katılmaya çağırdı. Buna göre, planlama aşamasında, İsrail ya da ABD istihbaratından kaçabilmek için bilgisayar ya da cep telefonu kullanmamışlardı. Paylaşılan istihbarat, saldırı planlaması için yüz yüze görüşmeler de yapıldığını ortaya koydu.

‘SALDIRIYI BİRKAÇ GÜN ÖNCE ÖĞRENDİLER’

Hamas’ın saldırısı hakkında bilgilendirilen kaynakların aktardığına göre, söz konusu küçük hücre, saldırının gerçekleşmesinden hemen öncesine kadar beklemiş, ardından daha büyük savaşçı grubunu saldırıya katılmaya çağırmıştı.

CNN'e konuşan kaynaklardan birine göre, kara birlik komutanları ve savaşçıları aylarca eğitim alıp genel bir hazırlık durumunda tutulsalar da 7 Ekim’deki saldırı hakkındaki plandan yalnızca saldırıdan birkaç gün önce haberdar edildiler.

Bir diğer kaynak da kara üzerinde bazı eğitimler görülmüş olsa da ‘bunun çok büyük alarm zillerinin çalmasına neden olmadığını’ belirtti. 

‘İRAN HAMAS’A TAKTİK GELİŞTİRMEDE YARDIMCI OLDU’

Konuyla aşina üçüncü bir kaynak ise ABD İran’ın 7 Ekim’deki saldırıda doğrudan bir rol oynadığına inanmadığını söylese de İran’ın yıllar içinde Hamas’a operasyonel güvenlik taktilerini geliştirmek için yardım ettiğini savundu. (DIŞ HABERLER)