CNN: Trump, Kongre baskını sırasında seçimi lehine çevirmek için senatörleri aradı

Çarşamba günü ABD'de taraftarlarının Kongre'ye baskın düzenlediği sırada Başkan Donald Trump'ın senatörleri arayarak Kongre oturumunu engellemeye çalıştığı iddia edildi. CNN, Trump ile avukatı Rudy Giuliani'nin Seçici Kurul'un delege sayımını geciktirmeye çalıştığını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Başkan Donald Trump'ın, taraftarlarının Kongre'yi bastığı sırada kişisel avukatı Rudy Giuliani ile beraber senatörleri arayarak seçim sonuçlarının resmileştirileceği Kongre oturumunu engellemeye çalıştığı öne sürüldü. CNN'in haberinde, Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee'nin arandığı ancak bu çağrının 'yanlışlıkla' yapıldığı ve Trump'ın aslında Alabama eyaletinde yeni seçilen Cumhuriyetçi Senatör Tommy Tuberville'i aramak istediği kaydedildi. Lee'nin sözcüsü, bu haberleri doğruladı.

'YANLIŞ TELEFON NUMARASI VERİLDİ'

Silahlı güruhun düzenlediği Kongre baskınında, senatörlerin binadan tahliye edilmesinin ardından Trump'ın Utah Senatörü Mike Lee'yi aradığı belirtildi. Öğleden sonra saat ikide Lee'yi arayan Trump kendisini tanıttı ve aslında Tuberville'i aramak istediğini ancak 'yanlış telefon numarası verildiğini' söyledi. Daha sonra Lee, Tuberville'e telefonu uzatarak ona 'başkanın hatta olduğunu' söyledi. Görüşmede, Trump'ın Joe Biden'ın zaferinin resmileşeceği Seçici Kurul oylamasına itiraz etmesi için Tuberville'i ikna etmeye çalıştığı aktarıldı.

LEE, İKİNCİ KEZ GUILIANI TARAFINDAN ARANDI

Bu konuşmanın ardından saatler sonra Lee'ye ikinci çağrının Giuliani'den geldiği kaydedildi. Senatör Lee, aramayı cevaplamadı ve Giuliani sesli mesaj bıraktı. Bu mesajın dökümü The Dispatch ve Emptywheel isimli haber blogu tarafından yayınlandı.

'SİZ BUMHURİYETÇİ DOSTLARIMIZA İHTİYACIMIZ VAR'

Trump'ın avukatı Giuliani, Lee'nin telefonuna bıraktığı sesli mesajda şu ifadeleri kullandı: "Senatör Tuberville mi? Sizi arıyorum çünkü bu oturumu nasıl aceleye getirmeye çalıştıklarını ve siz Cumhuriyetçi dostlarımıza nasıl ihtiyacımız olduğunu tartışmak istiyorum. Sadece bu yasama organlarını daha fazla bilgi alabilmemiz için yavaşlatmaya çalışın. Bu akşam saat sekizde bir araya geleceklerini biliyorum ancak çok sayıda eyalette itiraz etmek izleyebileceğimiz tek strateji, böylece yarına çıkabiliriz."

Seçim sonuçlarını ertelemesi için Trump'ın 'aramak istediği' Tuberville, bu haftanın başında seçim sonucunun Kongre'de tescil edilmesine itiraz eden 11 senatörden biriydi. (DIŞ HABERLER)