Çocuklar için aşı çağrısı: Bu kez Covid-19 için...

TTB ve uzmanlık dernekleri çocuk yaş grubunda Covid-19 aşılama oranlarının düşük olduğunu belirterek, “Haydi çocuklar bu kez Covid-19 için aşıya” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği Okul Sağlığı Çalışma Grubu, Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu, Çocuk Romatoloji Derneği, Çocuk Nefroloji Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Türk Pediatri Kurumu çocuk yaş grubunun Covid-19 aşılamasına dahil edilmesini talep ederek açıklama yaptı.

Pandeminin, Covid-19’un yeni varyantı Omicron’un ortaya çıkışıyla birlikte yeni bir aşamaya geçtiğini, bütün ülkelerin çok yüksek vaka sayıları ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, “Etkili aşılarla yaygın aşılama yapılan ülkelerde hasta sayısı artmasına karşın hastaneye yatış ve ölümlerin artmadığı, hastane kapasitelerinin zorlanmadığı görülmektedir. Aşılamanın yeterince yapılmadığı ülkelerde ise hasta sayısındaki artışla birlikte ağır hasta sayılarının ve ölümlerin giderek arttığı sağlık sistemlerinin aşırı yüklendiği gözlenmektedir” dedi.

SORULARIN YANITI: ÇOCUKLARI AŞILAMAK

Omicron varyantında diğer varyantlarda olduğu gibi çocuklarda ölüm ya da ağır hastalıkların yetişkinlere kıyasla çok daha az görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, “Ancak hastalanan çocuk sayısındaki artışla birlikte hastaneye yatış, MIS-C ve ölüm sayısının da artacağını unutmamamız gereklidir” ifadelerini kaydetti.

Pandeminin çocuklar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu, Covid- 19 nedeniyle çocuk ölümlerinin de yaşandığını de yaşandığını belirten uzmanlar, “Peki toplumsal bulaşın bu kadar yaygın olduğu bu dönemde biz en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı hastalıktan nasıl koruyacağız? Çocukların yaşam alanı olan okullarda eğitim günü kaybını nasıl en aza indireceğiz? Ailelerin çocuklarını okula gönderirken yaşadığı korku ve endişelerini nasıl gidereceğiz? Çocukların ve ailelerin hayatlarını nasıl en hızlı şekilde normale döndüreceğiz?” sorularına en iyi yanıtın, “Çocukları aşılamak” olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

GÜVENLİ AŞILAR MÜMKÜN: Günümüzde Covid-19 için çocuk yaş grubunda klinik çalışmaları tamamlanmış, güvenli, etkin, uluslararası kuruluşların onayladığı aşılar mevcuttur. Bu aşılar dünyada milyonlarca çocuk ve gence yapılmıştır. 12-17 yaş grubunda, mRNA aşıları sonrası çok nadir görülen kalp kası iltihabının, ülkemizde de kullanılan Biontech aşısında belirgin olmadığı görülmüştür. Bu nedenle Avrupa ülkeleri çocuk ve gençleri Biontech ile yaygın bir şekilde aşılamaktadır.
ÇOCUKLAR YAYGIN BİR ŞEKİLDE AŞILANMALI: Biz çocuk sağlığı için emek veren hekimler olarak, aşı ile koruyabileceğimiz bir hastalıktan bir çocuğun bile zarar görmesini istemiyoruz. Çocukların kendi yaş grupları için etkisi klinik çalışmalarla kanıtlanmış, uluslararası kuruluşlardan onay almış, dünyada milyonlarca çocuk ve gençte güvenli ve etkili olduğu gösterilmiş Covid-19 aşılarıyla bir an önce yaygın bir şekilde aşılanmasını istiyoruz.

ÇOCUKLARDA AŞILAMANIN ARTMASI İÇİN ÖNERİLER

Türkiye’de 5 Eylül 2021 tarihinde 12 yaş üzerine aşı hakkının verildiğini fakat bu yaş grubunda aşılama oranlarının düşük olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu grupta aşılamayı artırmak için önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Covid-19 aşısı ile ilgili bir ulusal kampanya başlatılmalıdır. Kamu spotu, sosyal medya kanalları üzerinden yapılacak duyurular vb. ile aşı ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır.
- Gezici aşı birimleri ile okullarda aşılama kampanyası yapılmalıdır. Okul aşılamalarında önceden bildirim yapılarak sadece aşı yaptırmak istemeyen velilerin belge imzalaması istenmeli, bu şekilde bir beyan yoksa çocuklar aşılanmalıdır. Okul aşılaması, bütün çocukların akranlarıyla birlikte aynı anda aşı olacak olması, aşı için ebeveynlerin randevu alma ya da sağlık merkezine götürme gibi ilave bir çaba göstermesini gerektirmemesi nedeni ile pek çok çocuğun hızlı bir şekilde aşılanmasını sağlayacaktır. Ülkemizin bu alanda tecrübesi ve kapasitesi yeterlidir.
- Kampanya sırasında okullarda etkili iletişim çalışmaları yapılmalıdır. Öğrenciler ve öğretmenler için Covid-19’un nasıl bulaştığı, nasıl önleneceği, aşıların nasıl keşfedildiği ve etki ettiği gibi konuları içeren seminerler düzenlenmeli; yüz yüze görüşmelerle veli, öğrenci ve öğretmenlerin soruları cevaplanmalıdır. Bu sayede gençlerin, velilerin ve öğretmenlerin endişeleri giderilebilir. Çocuklarımız en değerli varlıklarımızdır. Onları bugüne kadar hastalıklardan aşı ile koruduk. Şimdi de Covid-19’dan korumak için 'Haydi çocuklar bu kez Covid-19 için aşıya' diyoruz. (DUVAR)