Çocukları internette güvende tutmanın yolları
UNICEF'in araştırmasına göre, siber zorbalık 30 ülkede gençlerin üçte birinden fazlasını etkiliyor. Ebeveyn kontrollerine rağmen, araştırmalar bunların yayın olarak kullanılmadığını gösteriyor.
DUVAR - Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, dünya çapında her yarım saniyede bir çocuk internetle tanışıyor. Ancak uzmanlar internetin çocuklar ve gençler için ciddi riskleri olduğu konusunda uyarıyor. Western Sydney Üniversitesi'ndeki bir araştırma merkezi ile Save the Children isimli sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan bir çalışma çocukların, özellikle de düşük gelirli ailelerden gelenlerin, tanımadıkları kişilerden gelen uygunsuz istekleri engelleme olasılığının yüzde 35 daha az olduğunu ortaya çıkardı.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre araştırma, çocukların bu tür kişileri yetişkinlere bildirmemesi veya engellememesi nedeniyle, ileride istenmeyen durumlarla karşılaşma risklerinin daha yüksek olduğunu kaydetti. Dünya çapında birçok hükümet çocukları internette de korumak için önlemler almaya çalışıyor.
Örneğin İngiltere’de teknoloji şirketlerinin, Çevrimiçi Güvenlik Yasası adı verilen yeni bir yasa uyarınca çocukların internette güvenliğini sağlamak için daha fazla çaba göstermesi gerekecek. Ancak yeni kurallar 2025'e kadar yürürlüğe girmeyecek ve yasayı eleştirenler yeterince kapsamlı olmadığını söylüyor. Peki çocuklarınızın internette güvenliğini nasıl sağlayabilirsiniz ve hükümetlerle şirketler onları koruyabilmek için hangi adımları attı?
Çocuklar her zamankinden daha fazla internette zaman geçiriyor. Veriler, gençlerin interneti yetişkinlere göre daha fazla kullandığını gösteriyor. 2023'te 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 79’u internete girmişken, dünya nüfusunun geri kalanında bu oran yüzde 65’ti. Sydney'deki üniversitenin araştırma merkezinden Amanda Third, "Çocuklar internetle birlikte büyüyor ve sürekli değişen dijital ortamda güvenli bir şekilde gezinmek için desteğe ihtiyaçları var" diyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, siber zorbalık 30 ülkede gençlerin üçte birinden fazlasını etkiliyor ve beşte birinin bu yüzden okuldan geri kalmasına neden oluyor. Dijital platformlarda sıklıkla rastlanan dezenformasyon ve komplo teorileri gibi, nefret söylemine, şiddeti teşvik eden içeriğe, aşırılıkçı grupların üye toplama çabalarına maruz kalmaları da karşılaştıkları riskler arasında yer alıyor. Ancak BM ajansı, "en endişe verici olan internetteki cinsel sömürü ve istismar tehdidi" diyor.
UNICEF’e göre, "Çocuk tacizcilerinin potansiyel kurbanlarıyla iletişim kurması, görüntüleri paylaşması ve başkalarını suç işlemeye teşvik etmesi hiç bu kadar kolay olmamıştı. 25 ülkedeki çocukların yaklaşık yüzde 80'i, internet ortamında cinsel istismar veya sömürü tehlikesiyle karşı karşıya hissettiklerini söylüyor.”