Çocukların obeziteden korunması için 17 öneri
Çocuklukta obezite, çocukları ve ergenleri etkileyen ciddi bir sağlık sorunu. Uzmanlar, çocukları obeziteden korumak için önerilerini sıraladılar.
DUVAR - Çocuklarda obezite, pek çok etkenin bir araya gelmesi ile ortaya çıkabiliyor. Bunlar, annenin çocuk dünyaya gelmeden karşılaştığı problemlerden aile içindeki çatışmaya kadar geniş bir yelpazede görülebiliyor. Araştırmalar obez çocukların dış görünüş açısından arkadaşları tarafından daha zor kabul edildiğini, aileleriyle daha çok tartıştıklarını, sosyal aktivitelerle ilgilenmediklerini veya arkadaş edinmekten korktuklarını, dolayısıyla psikolojik olarak kötü etkilendiklerini gösteriyor.
Çocukların büyüme ve gelişim süreci devam ettiğinden çocuklar için zayıflama diyetleri önerilmiyor. Onları sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik davranış değişikliğine ve uygun bir egzersiz programına yönlendirerek kilo kaybının sağlanması gerektiği belirtiliyor. Bu yöntemle tedavi süresince çocuklar kilo yüzünden stres altında kalmadan, sağlıklı diğer akranları gibi normal büyüme ve gelişme sürecini yakalayabiliyorlar.
Çocuklarda obezitenin önlenmesi için uzmanların önerileri şöyle:
-Kesinlikle “şişman çocuk sağlıklıdır, ileride boya gider” diye düşünmeyin.
-Çocuğunuzu kendiniz diyete sokmayın. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak için mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alın.
-Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalarını sağlayacak ortam oluşturun.
-Çocuğunuzun okulun spor etkinliklerine katılmasını sağlayın.
-Beraberken basit yürüyüşler yapın, yürüme mesafesindeki yerlere arabayla değil yürüyerek gitmeye çalışın.
-Saatlerce televizyon ve bilgisayar önünde zaman geçirmesini önleyecek fiziksel aktivite içeren faaliyetler yaratmaya özen gösterin ve gerektiğinde onlara eşlik edin.
-Yemek hazırlarken çocuğunuzun da size yardım etmesini sağlayın.
-Yemek saatlerini düzene koyun ve beraber yemek masasına oturun.
-Çocuğunuza yavaş yeme alışkanlığı kazandırın.
-Çocuğunuza su içme alışkanlığı edindirin
-Çocuğunuzun tek tip beslenmesini önleyin, tabağında çeşitliliği sağlayın.
-Büyük porsiyonları azaltın ve ideal porsiyonlara alıştırın.
-Sevmediği bir yemeği reddetmesi halinde, ısrar etmeyin iki gün sonra tekrar o yemeği sunun, düzenli aralıklarla o yemeği tüketmesini sağlayın.
-Sizin yemeyi sevmediğiniz hiçbir şeyi çocuğunuzun da yemesini beklemeyin.
-Fast food, şeker, bisküvi ve çikolata gibi besinleri tamamen yasaklamayın, çünkü yasaklar onları daha çekici yapacağı için zaman zaman onları dengeli olarak tüketmesine izin verin.
-Çocuklarınızı ödüllendirirken pasta, tatlı, çikolata, şeker kullanmak yerine meyveyi tercih edin.
-Çocuğunuza beslenme çantası hazırlayın ve tercihiniz meyve, süt veya peynirli sandviç gibi kalorisi düşük, az yağlı besinler olsun.