'Çoklu baro'da AYM Başkanı'nın karşı oyu: Dengeli temsil yok

AYM, çoklu baro düzenlemesini iptal talebini reddeden kararının gerekçesini açıkladı. Karara AYM Başkanı Zühtü Arslan ve Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan'ın da şerh düştüğü ortaya çıktı. Arslan, baroların kanunla kurulması gerektiğini ve düzenlemenin dengeli temsil sağlamadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM) 'çoklu baro'ya olanak tanıyan yasaya karşı açılan iptal başvurusu hakkında verdiği ret kararının gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ve diğer bazı üyelerin karşı oylarına yer verildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) toplumda "çoklu baro” sistemi olarak bilinen kanunun iptali istemini 1 Ekim’de aldığı kararla reddetmişti. Karar, oy çokluğu ile alınmıştı. AYM, kararının gerekçesini bugün açıkladı.

'ANAYASAL SINIRLAMA BULUNMAMAKTA'

Kararda, “Anayasa Mahkemesinin daha önceki bir kararında da ifade edildiği üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının aynı bölgede birden fazla olamayacağı yönünde getirilmiş anayasal bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu nedenle aynı ilde birden fazla baronun kurulmasına anayasal açıdan herhangi bir engel yoktur” denildi.

'KAMU YARARI DIŞINDA BİR AMAÇ GÜTTÜĞÜ SÖYLENEMEZ'

Kararda, düzenlemenin kamu yararı güttüğü de savunuldu: “Kuralların yer aldığı Kanun’a konu teklifin komisyon görüşmeleri sırasında dile getirilen görüşlerde; büyük şehirlerde barolara kayıtlı avukat sayısının çok fazla olmasından kaynaklı sorunların çözülmesi, avukatlık hukukuna ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesinde yaşanan gecikmelerin ortadan kaldırılması ve baro hizmetlerinin daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi gibi amaçlarla yeni bir baronun kurulabilmesine imkân tanındığı ifade edilmiştir. Bu yönüyle kuralın kamu yararı dışında başka bir amaç güttüğü söylenemez.”

Siyasi saiklerle yasanın çıkarıldığı görüşüyle ilgili ise AYM kararında şöyle denildi: “Aynı ilde birden fazla baronun kurulmasının; baroların ideolojik, etnik ve siyasi temelli ayrışmalarına neden olacağı, bu durumun farklı çatışmalara zemin hazırlayabileceği, baroların hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma görevini işlevsiz hâle getireceği ileri sürülmekte ise de belirtilen hususlar yerindelik kapsamında olup anayasal denetimin konusu dışında kalmaktadır.”

BAŞKAN ARSLAN: DENGELİ TEMSİL SAĞLAMIYOR

AYM Başkanı Zühtü Arslan ise, söz konusu düzenlemenin, baroların kanunla kurulması şartını sağlamadığını vurguladı. Tüm baroların eşit sayıda delege ile temsil edilmesinin de dengeli temsil sağlamadığı için Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Arslan, TTB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantıda seçim yapamayacağına dair ve genel kurulların ertelenmesine dair kuralların da iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Arslan’ın yanı sıra AYM Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, AYM Üyeleri Engin Yıldırım, Celal Mümtaz Akıncı, Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez de gerekçeli karara şerh düştü.

15 TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Muhalefetin itirazlarına ve barolarla avukatların protestolarına rağmen AK Parti ve MHP'li vekiller tarafından hazırlanan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 10-11 Temmuz tarihlerinde TBMM'de kabul edilmiş, 15 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanuna göre 5 binden fazla avukat bulunan illerde, en az 2 bin avukatla yeni baro kurulabilirken, bu sayıların belirlenmesinde baroya kayıtlı avukatların yanı sıra, baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil ediliyor.

Yasanın değiştirilmesinin ardından yeni bir baro kurulması için gereken 2 bin imza toplanarak İstanbul'da ikinci baronun kurulması için 24 Eylül tarihinde Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) başvuru yapılmıştı. (HABER MERKEZİ)