'Çoklu baro'yu iptal etmeyen AYM'ye tepki: Egemen siyasetin güdümünde karar
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin çoklu baro düzenlemesinin iptal edilmesi talebini oy çokluğuyla reddetti. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de, “Biz avukatlar bu sistemin var olmasına, uygulanmasına izin vermeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi. Avukat Turgut Kazan, “AYM, insan haklarının güvencesi olmaktan darbe girişimi sonrası çıkmıştır” dedi.
ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, CHP'nin, 5 binden fazla avukatın bulunduğu illerde 2 bin avukatla ikinci bir baro kurulabilmesini düzenleyen kanunun iptal istemini istemini oy çokluğuyla reddetti. Gerekçesini daha sonra açıklayacak olan AYM kararına ilişkin hukukçular ve baro başkanları tepki gösterdi.
İstanbul eski Baro Başkanı Turgut Kazan, Anayasa Mahkemesi’nin ‘çoklu baro’ başvurusunu reddetmesine ilişkin, 15 Temmuz darbe girişimi sürecini işaret etti, “AYM, o süreçten sonra Anayasa Mahkemesi olmaktan çıktı” dedi. Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde AYM’nin iyi bir sınav veremediğine dikkat çeken Kazan, “Gerek AYM atamaları, gerekse OHAL başvurularına bakmamasıyla insan haklarının güvencesi olmayarak keyfi uygulamaların önünü açtı. AK Parti’de militanlık yapanlar AYM’ye atandı. Bu sürecin sorumlusu AYM’dir” ifadelerine yer verdi.
'AYM’NİN İPTAL VE İHLAL KARARLARI PRESTİJ KAYGISIDIR'
AYM’nin darbe girişimi sonrası verdiği ihlal ve iptal kararlarının da toplumda rahatlama yaratacak kararlar olmadığını savunan Kazan, şöyle konuştu:
“AYM’nin bu kararları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gözünde prestijini korumak, yargı erki sayılmama tehlikesi ile karşı karşıya kalmamak içindir. Eğer ihlal ve iptal kararları da vermese işlevini kaybedecek. Nitekim Türkiye’de AYM kararlarını Sulh Ceza Hakimlikleri referans almamaktadır. AYM, insan haklarının güvencesi olmaktan darbe girişimi sonrası çıkmıştır. O yüzden çoklu baro düzenlemesini iptal etmemesine şaşırmamak lazım.”
YÜCEL: BASKIYA DİRENMELERİNİ BEKLERDİK
İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de sağlıklı bir değerlendirme için ret gerekçesine bakmak gerektiğini söyledi. “Anayasa Mahkemesi’ne yönelik İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile başlayıp MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile devam eden bir had bildirme, baskı altına almaya çalışma hali söz konusuydu” diyen Yücel şöyle devam etti:
'Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir hukukçu olarak bu baskılara direnmesini beklerdik. İşaret ettiğimiz tehlikenin açık ve net olduğunu, baroların siyasi partilere yandaş yapılmaya çalışıldığını Ankara’da ikinci baro kurma aşamasında olan kişilerin Devlet Bahçeli’den icazet aldıklarını içeren paylaşımları hepimiz gördük. Türkiye’nin yargı bağımsızlığına, hukuk sistemine ve savunma özgürlüğüne yazık ettiler. Anayasa Mahkemesi’nin ret kararı siyasi iktidara hizmet edecek. Ama biz avukatlar bu sistemin var olmasına, uygulanmasına izin vermeyeceğiz. Biz hala umutsuz değiliz. Kendimizi yenişmiş kabul etmiyoruz” dedi.
BALKAN: SİYASİ İKTİDARIN GÜDÜMÜNDE KARAR VERDİ
Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ise Anayasa Mahkemesi’nin siyasi iktidarın güdümünde karar verdiğini savunarak, şöyle konuştu:
Anayasa Mahkemesi bir kentte birden fazla baro kurulabilmesine ilişkin düzenlemenin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. Anayasa Mahkemesi özellikle OHAL döneminde yapılan düzenlemelerle ilgili verdiği birçok kararında olduğu gibi, bu kararında da anayasal ve hukuksal denetim yapmamış, egemen siyasetin gölgesinde ve güdümünde karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi, ne yazık ki, kendisine duyulan güveni ve saygınlığını, yine kendi kararlarıyla her geçen gün daha da zedelemektedir.”